Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα υποκατάστατα νικοτίνης σταματούν το κάπνισμα

Τα υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να σταματήσει το κάπνισμα ακόμη και αν δεν αισθάνονται έτοιμοι να το διακόψουν, όμως στοχεύουν στο να ελαττώσουν την κατανάλωσή του, όπως επισημαίνει έρευνα του πανεπιστημίου του Birmingham.
«Μέχρι στιγμής ειδικοί έχουν συμβουλεύσει τους ασθενείς να μην μειώσουν απλώς το κάπνισμα αλλά να το κόψουν. Αυτό συμβαίνει διότι εάν ο γιατρός συστήνει αρχικά μόνο την ελάττωση του καπνίσματος θα αποτρέψει τον ασθενή στην ιδέα να σταματήσει εξ αρχής αυτή τη βλαβερή συνήθεια.
Το πρόγραμμά μας είναι ένας τρόπος ώστε να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι καπνιστές στην χρήση υποκατάστατων της νικοτίνης με τελικό αποτέλεσμα να μην ξανακαπνίσουν», δήλωσε ο Paul Aveyard, ένας από τους μελετητές της έρευνας, σε συνέντευξή του.Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 άτομα από τα οποία το 6,75%, αφού χρησιμοποίησαν υποκατάστατα νικοτίνης ήταν ικανοί να μείνουν χωρίς τσιγάρο για 6 μήνες τουλάχιστον. Μετά από αυτό το διάστημα πολλοί κατάφεραν να μην ξανακαπνίσουν στη ζωή τους.
Το κάπνισμα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, ενώ όσον αφορά τη Βρετανία, κάθε χρόνο μόνο το 2% σταματά το κάπνισμα και οι προσπάθειες για τη διακοπή εκτείνονται από τις 6 μέχρι 11 φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: