Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Οι γυναίκες ψωνίζουν παραπάνω τις προεμμηνορροϊκές μέρες

Το ότι ο εμμηνοροϊκός κύκλος μιας γυναίκας είναι συνδεδεμένος με τις αλλαγές της ψυχικής διάθεσής της αλλα και με τις διατροφικές προτιμήσεις της είναι πλέον γνωστό σε όλους. Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει κάτι καινούριο: ότι ο εμμηνοροϊκός κύκλος μιας γυναίκας έχει επίσης ισχυρή επίδραση στον τρόπο που ψωνίζει! Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες, κατά τις τελευταίες δέκα μέρες του κύκλου της περιόδου τους, είναι πιθανότερο να ξοδέψουν πολύ περισσότερα χρήματα όταν ψωνίζουν και να κάνουν πιο παρορμητικές αγορές.
Μελέτη εξελικτικών ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, υπό την καθηγήτρια Κάρεν Πάιν, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες γίνονται ακόμα πιο καταναλωτικές προς το τέλος του κύκλου τους, ειδικά λίγες μέρες πριν εμφανιστεί η επόμενη περίοδος. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες χρησιμοποιούν έναν κοινωνικά καταξιωμένο τρόπο, όπως η κατανάλωση, για να ανταπεξέλθουν στα έντονα συναισθήματα που τους γεννά το λεγόμενο προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, τα συμπτώματα του οποίου είναι ιδιαίτερα αισθητά στο 5% έως 10% των γυναικών.
"Η καταναλωτική συμπεριφορά τείνει να είναι μια αντίδραση στα έντονα συναισθήματα", σύμφωνα με την Πάιν. "Οι γυναίκες αισθάνονται πολύ στρεσαρισμένες ή αγχωμένες και είναι πιθανότερο να καταφύγουν στα ψώνια για να φτιάξουν τη διάθεσή τους. Είναι μια κοινωνικά εγκεκριμένη μέθοδος για να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική υπερφόρτωσή τους, αντί να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά".
Η έρευνα κάλυψε εκατοντάδες γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας. Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών ανέφερε ότι, κατά το τελευταίο στάδιο του κύκλου τους, νιώθουν να έχουν λιγότερο έλεγχο στην καταναλωτική συμπεριφορά τους. Τα δύο τρίτα παραδέχονται ότι αγοράζουν κάτι τελείως παρορμητικά και πάνω από τις μισές ότι χαλάνε παραπάνω χρήματα από ότι σκόπευαν αρχικά.
Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι υποφέρουν από περισσότερες τύψεις λόγω του υπερκαταναλωτισμού τους, όταν ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες του κύκλου τους. Η υπεύθυνη της έρευνας συστήνει στις γυναίκες, αν ανησυχούν ότι θα γίνουν ανεξέλεγκτες καταναλώτριες, να αποφεύγουν να ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες του κύκλου τους και να φροντίζουν να κάνουν κάτι άλλο εκείνες τις μέρες, αντί να πηγαίνουν στα καταστήματα!
Οι ορμονικές συμπεριφορές, που συμβαίνουν κάθε μήνα στο πλαίσιο του εμμηνοροϊκού κύκλου, είναι γνωστό ότι προκαλούν παρορμητική συμπεριφορά και μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα, όπως κατάθλιψη, θυμό και στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: