Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ο κάθε άνθρωπος τρέχει με το ρυθμό του

Νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ιδανικό ρυθμό με τον οποίο μπορεί να τρέξει τη μεγαλύτερη απόσταση με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.
Είναι ο ρυθμός όπου επιτυγχάνεται η τέλεια αρμονία ανάμεσα στην ταχύτητα και την αίσθηση σωματικής άνεσης, όπου τα πόδια χαλαρώνουν και ο δρομέας νοιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει να τρέχει έτσι για πάντα.
Η έρευνα, που έγινε σε πανεπιστημία ΗΠΑ.
H νέα μελέτη καταρρίπτει την μακρόχρονη άποψη ότι το τρέξιμο έχει το ίδιο μεταβολικό κόστος ανά μονάδα του χρόνου, ανεξάρτητα της ταχύτητας του δρομέα, με άλλα λόγια ότι η απαιτούμενη ενέργεια για τη διάνυση μιας δεδομένης απόστασης είναι ίδια άσχετα αν κανείς τρέχει πολύ ή κάνει τζόκινγκ.
Η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει τελικά ένας τέλειος ρυθμός τρεξίματος από μεταβολική σκοπιά, που επιτρέπει την μικρότερη δυνατή κατανάλωση οξυγόνου και ενέργειας, και αυτός ο ρυθμός είναι ξεχωριστός για κάθε άτομο.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις ερευνήτριες, η μέση ιδανική ταχύτητα είναι 13,3 χιλιόμετρα ανά ώρα για τους άνδρες και 10,4 χλμ. την ώρα για τις γυναίκες.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα αποδίδεται κυρίως στη διαφορά του μεγέθους του σώματος και του μήκους των ποδιών, γεγονός που επηρεάζει τη "μηχανική" του τρεξίματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: