Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Γιατί το ξύσιμο σταματά τη φαγούρα;

Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο το ξύσιμο ανακουφίζει από τον κνησμό.
Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το ξύσιμο εμποδίζει τη δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων της σπονδυλικής στήλης που μεταφέρουν τη συγκεκριμένη αίσθηση στον εγκέφαλο.
Ελάχιστες είναι οι γνώσεις των ειδικών για τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σε αυτό το πασίγνωστο φαινόμενο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει ένα συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, με τα νευρικά κύτταρα στη νωτιοθαλαμική οδό να αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα όταν εφαρμόζονταν στο δέρμα ουσίες που προκαλούσαν κνησμό.
Η τελευταία έρευνα σε πρωτεύοντα θηλαστικά έδειξε ότι το ξύσιμο παρεμποδίζει τη δραστηριότητα αυτών των νευρικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της φαγούρας – αποτρέποντας τη μεταφορά σημάτων από την ερεθισμένη περιοχή στον εγκέφαλο.
Ο ερευνητής Dr Glenn Giesler ελπίζει ότι τα ευρήματά του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για την ανακούφιση από χρόνιο κνησμό. Ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για τις χημικές διεργασίες που συντελούνται.
Ο καθηγητής Gil Yosipovitch, ειδικός στον κνησμό από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στην Βόρεια Καρολίνα, σχολιάζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι «εν δυνάμει σημαντικά». «Αν και ο δρόμος είναι μακρύς, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέθοδοι που θα προκαλούν μία ευχάριστη αίσθηση ξυσίματος χωρίς να καταστρέφουν το δέρμα μέσω μηχανικών ερεθισμάτων ή φαρμάκων που θα αναστέλλουν αυτούς τους νευρώνες, προκειμένου να θεραπευτεί ο χρόνιος κνησμός».
Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής Yosipovitch τονίζει ότι το ξύσιμο και η φαγούρα είναι σύνθετα φαινόμενα στα οποία εμπλέκονται παράγοντες όπως τα συναισθήματα, αλλά και η φυσιολογία. «Το βασικό ανοιχτό ερώτημα είναι τι συμβαίνει στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο κνησμό όπου το ξύσιμο επιδεινώνει την αίσθηση φαγούρας».
Ο Dr Paul Bays από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του UCL, συμφωνεί ότι η έρευνα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη σωματική εξήγηση του πώς μειώνεται η αίσθηση φαγούρας. «Ωστόσο, είναι πολύ ασαφές γιατί το ξύσιμο έχει αυτή την επίδραση ή γιατί είναι μόνο αποτελεσματικό στη φαγούρα και όχι για επώδυνες αισθήσεις που μεταφέρονται στον εγκέφαλο από την ίδια οδό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: