Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Νέα θεραπευτικά δεδομένα για την επιληψία

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για μια «παλιά» νευρολογική ασθένεια, την επιληψία.Η επιληψία που καταγράφεται πλέον ως η πιο συχνή και σοβαρή νευρολογική πάθηση της εποχής μας απαντάται περίπου με την ίδια συχνότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία, ενώ εκτιμάται ότι το 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κι ενώ η νόσος καταφέρνει αιφνίδια χτυπήματα σε όλο και περισσότερα άτομα, υπάρχουν και θετικά νέα που αφορούν στις επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπισή της. «Σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά η διάγνωση, η κατανόηση των αιτίων και ως εκ τούτου η θεραπεία των ασθενών. Εως και 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων».
Μια νέα θεραπευτική επιλογή (ως συμπληρωματική αγωγή) για τους ασθενείς με εστιακή επιληψία είναι η φαρμακευτική ουσία λακοσαμίδη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, που έγιναν σε δείγμα 1.300 ασθενών με εστιακές επιληπτικές κρίσεις, ηλικίας 16 ετών και άνω, η θεραπεία με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία μείωσε έως και 50% τις επιληπτικές κρίσεις στο 40% των ασθενών.
«Η ουσία λακοσαμίδη δρα έτσι ώστε να ρυθμίζει την υπερδραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, εξαιτίας της οποίας μπορεί να προκληθεί επιληπτική κρίση».H νέα θεραπεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρής μορφής επιληψία που δεν ελέγχουν τις κρίσεις τους με τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα, καθώς και ασφαλέστερη σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες συγκρινόμενη με άλλες παλαιές και νεότερες θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: