Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Αμφισβητούνται τα οφέλη της Ωμέγα-3

Η λήψη συμπληρωμάτων της ουσίας Ωμέγα-3, που εντοπίζεται κυρίως στα ψάρια, δεν επιφέρει επιπλέον προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που αντικρούει παλαιότερες έρευνες.
Οι δοκιμές και οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσιες στα ποσοστά καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των ασθενών που έλαβαν Ωμέγα-3 και εκείνων που δεν την περιέλαβαν στη δίαιτα τους», αναφέρει η μελέτη.
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η Ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των καρδιοπαθών. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης επισημαίνουν ότι αυτές οι διαπιστώσεις είχαν προκύψει όταν οι θεραπείες των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είχαν εξελιχτεί στο σημερινό επίπεδο.
Στη μελέτη μας δε διαπιστώσαμε καμία επώφελη επίδραση. Οι ασθενείς που λάμβαναν ήδη την ιδανική θεραπεία δεν είχαν κανένα επιπλέον όφελος από την λήψη της Ωμέγα-3», ανέφερε ο Γιόχεν Σέγκες, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.
Η νέα μελέτη στηρίζεται σε εξετάσεις και παρακολούθηση 3.827 ασθενών σε 104 νοσοκομεία της Γερμανίας και πανεπιστημιακές κλινικές. «Θα ήταν λάθος να πούμε πάντως ότι η λήψη της Ωμέγα-3 δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο εμείς δε βρήκαμε κάποιο επιπλέον όφελος όταν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία» κατέληξε ο Σέγκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: