Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η.. βρωμιά είναι η μισή αρχοντιά!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!Από ό,τι φαίνεται όμως,η μανία με την καθαριότητα δεν είναι κατ’ανάγκη καλή συνήθεια,καθώς,αφενός οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται και αφετέρου αυξάνει τις πιθανότητες έξαρσης αλλεργιών.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Σαν Ντιέγκο,σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γκάλο,επικεφαλής της μελέτης, αποκαλύπτει τη μοριακή βάση για την κατανόηση της «υπόθεσης υγιεινής», σύμφωνα με την οποία η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικρο-οργανισμούς κατά την παιδική ηλικία,βοηθά το σώμα έναντι διάφορων αλλεργιών και αυξάνει την ικανότητα αποκατάστασης επιφανειακών τραυμάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες,η εμμονή του σύγχρονου πολιτισμού στην καθαριότητα,ευθύνεται για την πρόσφατη έκρηξη των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ειδικότερα,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται.
Τα συνήθη βακτήρια που ζουν πάνω στο ανθρώπινο δέρμα,βοηθούν στην καταπολέμηση μιας φλεγμονής όταν ο άνθρωπος τραυματιστεί (κοπεί,γρατσουνιστεί κλπ.).Τα βακτήρια μετριάζουν την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος,η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της πληγής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα κοινό βακτήριο,ο σταφυλόκοκκος,μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία εξέλιξης μιας φλεγμονής.Μελετώντας κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτό συμβαίνει,επειδή τα βακτήρια παράγουν ένα μόριο (LTA) που δρα στα κερατινοκύτταρα,δηλαδή τα κύρια είδη κυττάρων που υπάρχουν στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας.
Το μόριο αυτό εμποδίζει τα κερατινοκύτταρα να αντιδράσουν με μια ανεξέλεγκτη αντιφλεγμονώδη δράση,που τελικά θα προκαλέσει επιδείνωση του προβλήματος (π.χ. φούσκωμα της πληγής).
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια: