Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σταθερά «πρώτο» τον Σαμαρά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εντείνεται η πόλωση στη ΝΔ μία εβδομάδα πριν την αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου,ενώ δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και μία επικράτηση της Ντόρας Μπακογιάννη.Η μάχη πάντως φαίνεται ότι θα κριθεί στον 2ο γύρο.
Στις έρευνες της Public Issue και της ΑΛΚΟ,ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη από 3,7 έως 6 μονάδες στον 1ο γύρο και 5 μονάδες στο 2ο.Στον αντίποδα η ΜRB εμφανίζει πρώτη την κ.Μπακογιάννη με 0,6% διαφορά από τον "αντίπαλό" της σε 1ο και 2ο γύρο.
Προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη,δίνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας Marc που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ημερησία του Σαββάτου". Ο Μεσσήνιος πολιτικός προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 44,4%,έναντι της αντιπάλου του,που συγκεντρώνει το 41,0%.
Οι δύο μονομάχοι...
Η χαρτογράφηση του μεγέθους και της σύνθεσης του εκλογικού σώματος,που θα πάει στις κάλπες για να αναδείξει το νέο πρόεδρο της Ν.Δ είναι ο "μεγάλος πονοκέφαλος" στα στρατηγεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά.
Η Ντόρα Μπακογιάνη,επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι ποτέ δεν υπέστειλε τη σημαία της ΝΔ,ενώ για πρώτη φορά διέψευσε δημόσια ότι ήταν μία από τους εισηγητές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διευκρινίζοντας,ωστόσο,ότι όταν ο Καραμανλής τις αποφάσισε η ίδια υποστήριξε τον πρόεδρο του κόμματος και δεν κρύφτηκε.
Για ενωμένη ΝΔ όποιος και αν βγει αρχηγός,έκανε λόγο ο κ.Σαμαράς,τονίζοντας την ανάγκη οργάνωσης της παράταξης.
Εν τω μεταξύ,σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ,ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τη ΝΔ και αναρωτιέται πώς θα συνυπάρξουν στο κόμμα οι δύο διεκδικητές.
Ο ρόλος του Παναγιώτη Ψωμιάδη
Πάνω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες φαίνεται με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να σταθεροποιείται στην πρόθεση ψήφου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης,Παναγιώτης Ψωμιάδης, γεγονός που του προσδίδει ρόλο "ρυθμιστή" στον β' γύρο,αν και ο ίδιος έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι προτίθεται να τηρήσει στάση ουδετερότητας.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης,έκανε εκ νέου έκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του γιατί είναι η "καθαρή" φωνή του κόμματος,υπενθυμίζοντας ότι άλλοι είναι αυτοί που "λάκισαν" από τη μάχη και όχι ο ίδιος,έτσι όπως έσπευσαν να προμηνύσουν.
Τη "δυναμική" του κ.Ψωμιάδη ενισχύουν και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν να συγκεντρώνει το 62,3% των θετικών γνωμών από τους ερωτηθέντες,ενώ το 32,9% αποδοκιμάζει την πολιτική του.
Έως και 8,5 μονάδες ο "αέρας" του Αντώνη Σαμαρά
Το 44,5% έναντι 36% της Ντόρας Μπακογιάννη,συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφεται από το βαρόμετρο της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής".Στην περίπτωση δεύτερου γύρου η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών για την προεδρία της Ν.Δ. περιορίζεται στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο διάδοχο του Κώστα Καραμανλή,η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά την Ντόρα Μπακογιάννη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Προσπαθείτε μονίμως να δημιουργήσετε κλίμα υπέρ του Σαμαρά και δεν καταλαβαίνω ποιον συμφέρει όλο αυτό? Μήπως το ΠΑΣΟΚ που με νεοδημοκράτη αρχηγό του χεριού τους θα έχουν τη δευτερη τετραετία εξασφαλιισμένη? Λέω μήπως... νεοδημοκράτες εμείς θα βγάλουμε αρχηγό. Και θέλουμε αρχηγό δυνατό που θα μας οδηγήσει ξανά στην κυβέρνηση... Ντόρα είμαστε μαζί σου, προχώρα!