Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ωκεανός κάλυπτε το ένα τρίτο του Αρη

«Γαλάζιος» ήταν κάποτε ο «κόκκινος πλανήτης»!Σύμφωνα με νέες αναλύσεις εικόνων της επιφάνειας του Αρη,είναι πολύ πιθανό,ένας και μόνο αχανής ωκεανός να κάλυπτε το ένα τρίτο του πλανήτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια,υπόθεση η οποία αυξάνει την πιθανότητα ο Αρης να έχει φιλοξενήσει μορφές ζωής.Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις και της NASA,χρησιμοποιώντας σύγχρονο λογισμικό ανάλυσης εικόνων,κατάφεραν να χαρτογραφήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.Εντόπισαν δεκάδες κοιλάδες,ενώ ορισμένες περιοχές του Αρη καλύπτονταν από δίκτυα κοιλάδων τόσο πυκνά όσο είναι τα αντίστοιχα στη Γη.
«Ολα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την ανάλυση του δικτύου κοιλάδων στον νέο χάρτη καταδεικνύει ένα συγκεκριμένο σενάριο για το κλίμα στα πρώτα στάδια του Αρη», σχολίασε ο καθηγητής Ουέι Λούο του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις.
Κοιλάδες είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Αρη το 1971,όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτές εμφανίζονταν σποραδικά διαμορφώνοντας ένα «άνυδρο ηπειρωτικό κλίμα» στον «κόκκινο πλανήτη»,αντίστοιχο με αυτό που επικρατεί στις πιο άνυδρες περιοχές της Γης.
Σύμφωνα με την έρευνα,η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of geophysical research- Ρlanets»,ένας μοναδικός απέραντος ωκεανός κάλυπτε το βόρειο ημισφαίριο του Αρη,το οποίο είναι πεδινό, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκταση των κοιλάδων στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» είχε υποτιμηθεί και είναι τουλάχιστον διπλάσια απ ό,τι θεωρούταν μέχρι σήμερα.
Αυτές πιθανότατα συγκεντρώνονταν σε μία ζώνη γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη, όπου έρρεαν ποτάμια τα οποία εξέβαλλαν στον ωκεανό του Αρη.
«Η ύπαρξη ενός μόνο ωκεανού στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει ένα όριο στην παρουσία δικτύων κοιλάδων στα νότια»,σημείωσε ο καθηγητής Λούο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: