Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Γρίπη εκτός ελέγχου

Με αλματώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά της νέας γρίπης στη χώρα μας.Τα επίσημα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα, μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν τριπλασιαστεί,εκτιμάται ωστόσο ότι έχουν προσβληθεί έως τώρα 320.000 πολίτες. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι περιμένουμε τις επόμενες πέντε εβδομάδες τα κρούσματα να επταπλασιαστούν!Καθημερινά οι λίστες των τμημάτων σχολείων που κλείνουν κυμαίνονται από 80 έως 120,ενώ υπήρξαν και ημέρες όπως η περασμένη Πέμπτη,που δόθηκε το απόγευμα μια λίστα με 100 περίπου σχολεία,μεταξύ των οποίων και πολλά νηπιαγωγεία,που κλείνουν λόγω μαζικής προσβολής μαθητών από τη γρίπη και σε μερικές ώρες,αργά τη νύχτα,υπήρξε μια δεύτερη μεγαλύτερη λίστα.Το ίδιο επαναλήφτηκε και την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα τα κέντρα εξέτασης των δειγμάτων επιχρίσματος για τη νέα γρίπη, τόσο στο ινστιτούτο Παστέρ όσο και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία,έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους,λόγω φόρτου εργασίας.
Εργάζονται ακόμη και Σαββατοκύριακα και καταφέρνουν έως τώρα να δίνουν έγκαιρα τα αποτελέσματα την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Οι χρόνοι αυτοί όμως,καθώς αυξάνονται τα προς εξέταση δείγματα,αρχίζουν να επιβραδύνονται και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο ημέρες,ενώ περαιτέρω καθυστέρηση λόγω πρόσθετου φόρτου δουλειάς θα καταστήσει την εξέταση «εκτός χρόνου»,αφού δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα την ώρα που χρειάζονται.
Σε μία εβδομάδα,από τους 4 ασθενείς με τη νέα γρίπη που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, είχαμε φτάσει προχθές στους 14 και Παρασκευή βράδυ έχασε τη ζωή του ένας 42χρονος Βούλγαρος.Από τους 13 που απέμειναν οι 9,σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Πάνο Ευσταθίου,κρίνεται ότι είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.Ηδη υπάρχουν στην εντατική 3 άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα,3 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και οι υπόλοιποι με ανοσοκαταστολή.Την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο του 42χρονου που είχε ανασοκαταστολή,είχαμε μόνο τρεις στην εντατική και σε λίγες ημέρες τα περιστατικά αυτά σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί.
Η θνητότητα
Ο 12χρονος που νοσηλευόταν με αναπνευστικές επιπλοκές από τη νέα γρίπη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είχε καλή εξέλιξη και ήδη επέστρεψε στο σπίτι του. Παρά την αύξηση του ρυθμού διασποράς της νέας γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες,
η θνητότητα - με βάση τα «μοντέλα εργασίας» των επιστημόνων,δίνει έναν θάνατο ανά 1.000 ασθενείς - μέχρι στιγμής δεν επαληθεύεται και παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Εχουμε μόλις 11 θανάτους,ενώ ξεπερνούν στη χώρα μας τις 320.000 τα πραγματικά κρούσματα της νέας γρίπης,σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ,παρά το γεγονός ότι τα επιβεβαιωμένα με εξέταση επιχρίσματος κρούσματα,μέχρι την περασμένη Πέμπτη στις 8 π.μ.,έφταναν τα 4.172.
Ο διαφορετικός τρόπος εκτίμησης των δύο μεγεθών πλησιάζει περισσότερο στα πραγματικά μεγέθη,καθώς οι θάνατοι από γρίπη,όπως είναι αυτονόητο,γίνονται αμέσως γνωστοί, ακόμα και αν δεν έχουν περάσει από νοσοκομεία,ενώ οι χιλιάδες πολίτες που έχουν συμπτώματα γρίπης,κατά τεκμήριο ήπιας μορφής και παραμένουν στο σπίτι,δεν μετρώνται επίσημα.
«Ηδη,όμως,ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όπως μας εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ επ.καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας,«ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας,που με επιστημονικό τρόπο θα μπορεί να έχει συμπεράσματα που θα πλησιάζουν πολύ περισσότερο τα πραγματικά μεγέθη.
Σε ένα δείγμα 1.600.000 πολιτών από το σύνολο των δήμων στους Νομούς Αχαΐας, Κέρκυρας,Μαγνησίας,καθώς και τους δημότες των Δήμων Αθηναίων,Πειραιώς και Κερατσινίου,θα καταγράφονται,ανά εβδομάδα, μέσω των αντίστοιχων ληξιαρχείων,όσα περιστατικά αναφέρουν αιτία θανάτου γρίπη ή επιπλοκές της γρίπης.
Το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που έως τώρα έχουν νοσήσει εκτιμάται στο 3%,ενώ με τους ρυθμούς διασποράς και λόγω εποχής, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να περάσει τη γρίπη επταπλάσιος(!) αριθμός πολιτών,γύρω στο 20 έως 23%»!
Φ.ΓΕΝΝΗ­ΜΑΤΑ
Η μάχη σε νέα φάση
Σε νέα φάση περνά από αύριο,για τη χώρα μας, η «μάχη» κατά της νέας γρίπης, καθώς αρχίζει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός ενός εκατομμυρίου πολιτών.«Δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πανδημίας»,τονίζει για τον εμβολιασμό,σε δήλωσή της στο «Εθνος της Κυριακής» η υφυπουργός Υγείας,Φώφη Γεννηματά.«Αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών που έχουν ξεκινήσει ήδη στην Αμερική και την Ευρώπη. Δεν αυτοσχεδιάζουμε.Αποφασίζουμε με αίσθημα ευθύνης».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
320 ΧΙΛΙΑΔΕΣ πολίτες έχει προσβάλει μέχρι τώρα ο ιός της γρίπης,ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι τις επόμενες 5 εβδομάδες τα κρούσματα θα 7πλασιαστούν
13 ΑΤΟΜΑ νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 9 εκ των οποίων κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά.
0,5 ΕΩΣ 1 ανά 1.000 ασθενείς αναμένεται να πεθάνουν από τη νέα γρίπη,ενώ για την εποχική γρίπη οι αριθμοί είναι 0,7 έως 1,3 θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς.
1,6 ΕΚ. ΠΟΛΙΤΕΣ από ένα σύνολο δήμων θα καταγράφουν ανά εβδομάδα όσα περιστατικά αναφέρουν ως αιτία θανάτου,γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: