Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει τον πλανήτη μας

Οι παγετώνες εξαφανίζονται,τα παγόβουνα λιώνουν γρηγορότερα από ότι είχαν προβλέψει οι ειδικοί,τα τροπικά δάση καταστρέφονται.Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τις αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης μας από την κλιματική αλλαγή.
Το βουνό Κιλιμάντζαρο είναι ηφαιστειογενής ορεινός όγκος στο βορειοανατολικό κομμάτι της Τανζανίας και έχει δύο κορυφές.Και οι δύο καλύπτονται από παγετώνες,που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.Οι παγετώνες περιορίζονται με τρομακτικό ρυθμό και ερευνητές υπολόγισαν ότι μπορεί να εξαφανιστούν τελείως μέσα σε 20 χρόνια.
Παγόβουνο λιώνει κοντά στον Αρκτικό Κύκλο στο Kulusuk της Γροιλανδίας.Γενικότερα,οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει όλο και πιο δραματικά αποτελέσματα στην αρκτική περιοχή.Οι παγετώνες περιορίζονται,οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ ενώ είναι σημαντική η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στην περιοχή.
Καπνός στροβιλίζεται πάνω από ένα εργοστάσιο λιγνίτη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.Οι εκπομπές από την καύση λιθάνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο της όξινης βροχής καθώς και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μία πολική αρκούδα στέκεται σε ένα κομμάτι πάγου που απομακρύνεται από τη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας. Ο πάγος στην περιοχή λιώνει γρηγορότερα από ότι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.
Ένα παιδί περπατάει σε μια μάντρα από πλαστικά μπουκάλια στα προάστια της πόλης Chandigarh στην Ινδία.
Η διάθεση των αποβλήτων και η επεξεργασία τους μπορεί να παράγουν εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου και στην αλλαγή του κλίματος.
Εικόνα από τον παγετώνα στο βουνό Huayna Potosi της Βολιβίας.Από τα Ιμαλάια έως τις Άνδεις,
οι παγετώνες που λιώνουν πρόκειται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και στα αποθέματα πόσιμου νερού.
Η ανατολική Αφρική αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη σε νερό και τρόφιμα.Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση.
Ανεμογεννήτριες στο Rochdale του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ποζάρει για τους φωτογράφους μπροστά από έναν παγετώνα που λιώνει κοντά στο κέντρο ερευνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο Ny-Aalesund,στο νορβηγικό νησί Svalbard.
Στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας βρίσκεται το 40% των τροπικών δασών του κόσμου.Μία πρόσφατη έρευνα της WWF έδειξε ότι η αποψίλωση μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό περίπου το 60% των τροπικών δασών του Αμαζονίου μέχρι το 2030.
Πηγή:spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια: