Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

"Πέταξε" το πρώτο αεροπλάνο με βιοκαύσιμα

Το πρώτο αεροπλάνο με βιοκαύσιμα πέταξε τη Δευτέρα (23/11) και πρόκειται για ένα Boeing 747 της ολλανδικής αεροπορικής εταιρίας KLM.
Τα βιοκαύσιμα αποτελούσαν το 1/8 των συνολικών καυσίμων και στο αεροσκάφος επέβαιναν 40 άτομα,ανάμεσά τους η Ολλανδή Υπουργός Οικονομικών Μαρία φαν ντερ Χεβεν,
ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Ολλανδία Γιόχαν φαν ντε Γκρόντεν και δημοσιογράφοι.
Ο ένας από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους τροφοδοτούνταν με 50% βιοκαύσιμα τα οποία προέρχονταν από μια μονάδα,την Καμελίνα και παράγονται από εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της KLM Πετερ Χάρτμαν,μετά την πτήση είπε στα μέσα ενημέρωσης:"Έχουμε δείξει ότι είναι τεχνικά δυνατό.Τώρα πρέπει το κράτος,
η βιομηχανία και όλη η κοινωνία να ασχοληθούν με το ζήτημα ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να διαθέτουμε τέτοια καύσιμα συνεχώς".
Η εκπρόσωπος της KLM Μονίκ Μάτζε ανέφερε πως η δυσκολία στην εφαρμογή της χρήσης των βιοκαυσίμων είναι η χαμηλή διαθεσιμότητά τους.
Τέλος,η ολλανδική εταιρία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως:"η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών ή την υπερβολική χρήση νερού η παραγωγή τροφίμων δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.Η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων είναι μια έρευνα στην οποία η KLM εφαρμόζει πολύ αυστηρά χρηματοοικονομικά,τεχνικά και οικολογικά κριτήρια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: