Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Το Ντουμπάι,οι διεθνείς αγορές και η Αθήνα

Με τις ασιατικές αγορές να μην καταφέρνουν να απεμπλακούν από το κλίμα των δυτικών χρηματιστηρίων,το Ντουμπάι αποκάλυψε τα «γυάλινα πόδια» της παγκόσμιας οικονομίας.Η κυβέρνηση του Εμιράτου προσπάθησε την Παρασκευή (27/11) να καθησυχάσει την αγορά,λέγοντας πως έπρεπε να παρέμβει προκειμένου να γίνει κάτι για την αποπληρωμή του δανείου,την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν και πάλι με πτώση.Πώς το «χρυσοφόρο» Ντουμπάι έφτασε να γονατίσει τις διεθνείς αγορές
Το Εμιράτο πάντα φάνταζε μια χώρα όπου όλα τα δολάρια του κόσμου συνέρρεαν κατά εκατομμύρια καθημερινά, αν αναλογιστεί κανείς τον τουρισμό,τα εφτάστερα ξενοδοχεία και τα γιγαντιαία εμπορικά κέντρα που το έκαναν γνωστό ανά τον κόσμο.
Με απλοποιημένα λόγια,το Ντουμπάι σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής παρ'όλο που έχει κοιτάσματα πετρελαίου,δεν είναι ικανά για να εισρεύσουν συνάλλαγμα στην αγορά του.
Γι’αυτό το λόγο,έστρεψε την ανάπτυξη της οικονομίας του στις κατασκευές,χτίζοντας τα πιο πολυτελή και εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο,βασιζόμενη κυρίως στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Δύσης που απέφεραν τεράστια κέρδη στο κράτος.
Όλα αυτά,μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια. Επειδή λοιπόν βασιζόταν στις επενδύσεις των βρετανικών κεφαλαίων,οι δύο ημικρατικές εταιρείες Dubai World και Nakheel βρέθηκαν χωρίς εισροή ξένου κεφαλαίου,καθώς οι βρετανικές εταιρείες είχαν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και έπαψαν να διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά του Ντουμπάι.
Έτσι λοιπόν,οι ημικρατικές εταιρείες του Ντουμπάι βρέθηκαν να έχει ένα χρέος ύψους 59δισεκατομμυρίων ευρώ,το οποίο,ελλείψει επενδύσεων,δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Το σοκ στις διεθνείς αγορές

Η διαταγή του παγώματος της αποπληρωμής για έξι μήνες έφερε τα πάνω κάτω στις χρηματιστήρια όλου του κόσμου,με το Λονδίνο να κλείνει εσπευσμένα τη συνεδρίαση στα μισά,καθώς υπήρχε κίνδυνος να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού,αφού το πάγωμα αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις βρετανικές κατασκευαστικές.Παράλληλα,το δολάριο υποτιμήθηκε κι άλλο,πέφτοντας σε χαμηλό 14 ετών.Από το ντόμινο αυτό δεν μπόρεσαν να φύγουν και τα Ασιατικά χρηματιστήρια,με το Nikkei να κλείνει τη συνεδρίαση στο -3,22% και το Χονγκ Κονγκ να κατρακυλά στο -4,41%.
Από το σοκ αυτό, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε φυσικά ο τραπεζικός κλάδος,με την HSBC να ηγείται της ελεύθερης πτώσης χάνοντας 87 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες,λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων.

Στην Αθήνα

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών είχε,εκτός από το Ντουμπάι,να αντιμετωπίσει και έναν δεύτερο «εχθρό» που ακούει στο όνομα «ελληνική οικονομική κρίση».
Οι δυσοίωνες προβλέψεις τόσο των ξένων αναλυτών όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,κ.Προβόπουλου,οδήγησαν τους επενδυτές σε νευρική κρίση,που ξεκίνησαν έναν αγώνα μαζικών ρευστοποιήσεων,οδηγώντας σε ένα τελικό -6,91% διαμορφώνοντας τον ΓΔ στις 2.225,32 μονάδες.

Μετά την καταιγίδα

Η κρίση που εκδηλώθηκε την Πέμπτη (26/11) αποκαλύπτει πως η παγκόσμια οικονομία ίσως δεν ήταν έτοιμη να δηλώσει πως έχει ξεφύγει από την οικονομική κρίση,με το Ντουμπάι να αποκαλύπτει για πρώτη φορά την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Με ενδιαφέρον περιμένουν οι αναλυτές το άνοιγμα των δυτικών χρηματιστηρίων,ενώ στη χώρα μας απλώς ελπίζουμε οι απώλειες τουλάχιστον να είναι πιο περιορισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: