Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Τα βιντεοπαιχνίδια κρύβουν κινδύνους για την υγεία των ενηλίκων;

Οι ενήλικες που παίζουν βιντεοπαιχνίδια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.Η έρευνα,που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής,έδειξε ότι οι ενήλικες που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια παρουσίαζαν πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνους που δεν έπαιζαν.Επίσης οι πρώτοι διαπιστώθηκε ότι είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό καθιστική ζωή.
Η μελέτη έγινε από τον James B. Weaver και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο Emory και το Πανεπιστήμιο του Andrews.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 562 ατόμων ηλικίας από 19 έως 90 ετών στην Τακόμα και στο Σιάτλ,στην Ουάσινγκτον,όπου η χρήση του διαδικτύου κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Μεταξύ των πιο σημαντικών πορισμάτων,στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές περιλαμβάνονται:
*Το 45,1% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια
*Οι άνδρες παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους άνδρες που δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια
*Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με τη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών και του ίντερνετ επιδιώκουν την κοινωνική υποστήριξη
*Οι ενήλικοι παίκτες ανέφεραν περισσότερες «μέρες κακής ψυχικής υγείας»,είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό καθιστική ζωή και έβγαιναν έξω λιγότερο συχνά
*Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να παίζουν βιντεοπαιχνίδια
*Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών ανέφεραν πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης από τους ενήλικες που δεν έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή
*Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών ανέφεραν ότι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο γενικότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια
«Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια πιο πολύ σαν μια μορφή «αυτοθεραπείας» και βελτίωσης της διάθεσής τους αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό»,δήλωσε ο James B.Weaver.
«Μπορεί απλά να σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν «κολλήσει» με μια άλλη μέθοδο που τις βοηθάει να ανέβουν ψυχολογικά και αυτό αποτελεί ίσως μια εναλλακτική».
«Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια ως μια μορφή ψηφιακών φαρμάκων»,επεσήμανε ο James B.Weaver.«Τις βοηθάει ότι είναι πολύ καλές στη χρήση των μέσων ενημέρωσης ως έναν τρόπο για να διαχειριστούν τη διάθεσή τους.Οι γυναίκες που δεν έχουν καλή ψυχική υγεία στην πραγματικότητα προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους μέσω της αυτό-διάσπασης της προσοχής».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι όσοι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια αισθάνονταν ότι εισέπρατταν λιγότερη κοινωνική υποστήριξη από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους και περισσότερη από τους συμπαίκτες τους.
Οι περισσότερες μελέτες για τις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στην υγεία έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε εφήβους.Η συγκεκριμένη έρευνα είναι από τις πρώτες που εστιάστηκε στους ενήλικες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνέπειες της συχνής χρήσης των βιντεοπαιχνιδιών στη σωματική και ψυχική υγεία των ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: