Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

"Μαύρη" Πέμπτη

Βουτιά 6,21%, τη μεγαλύτερη του 2009,σημείωσε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών,ενώ διευρύνεται το spread των ελληνικών ομολόγων και εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες δανεισμού του δημοσίου.
Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund κινήθηκε την Πέμπτη πάνω από τις 200 μονάδες βάσης,για πρώτη φορά από τον Μάιο. Πρόκειται για διεύρυνση 25 μονάδων βάσης σε μία ημέρα.
Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα επτά μηνών σημείωσαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη,με το ισχυρότερο πλήγμα να δέχονται οι τράπεζες.

Κραχ στο Ντουμπάι

Ρίγη ανησυχίας έχει σκορπίσει στις αγορές όλου του κόσμου - και το ελληνικό χρηματιστήριο - η ανακοίνωση της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Ντουμπάι ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ύψους 60 δισ.δολαρίων χρέους της.
Πρόκειται για ανακοίνωση που προκαλεί αναησυχία για χρεοκοπία του ίδιου του αραβικού εμιράτου.Tην κρίση ανασφάλειας που προκάλεσε στις αγορές,πληρώνει και η Ελλάδα καθώς θεωρούμενη ως ένας από τους αδύναμους κρίκους της παγκόσμιας αγοράς χρήματος "τιμωρείται" αυτή την ώρα με ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων και αύξηση του επιτοκίου τους.
Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σήμερα στις 204,7 μονάδες βάσης (2,04%), δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές του περασμένου Μαϊου.
Χαρακτηριστικό της θέσης που έχει στα μάτια της διεθνούς οικονομικής κοινότητας η Ελλάδα είναι ότι στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Tinmes στο ρεπορτάζ για την πτώση του Ντουμπάι αναφέρεται και η έκρηξη του spread των ελληνικών ομολόγων.
Σε άρθρο τους οι Financial Times τονίζουν επίσης ότι η Ελλάδα "πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει από μόνη της και ίσως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες,προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τη χώρα να ορθοποδήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: