Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Το αγγούρι δεν έχει πια «μυστικά»

Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων,με επικεφαλής Κινέζους ερευνητές, κατάφερε να «διαβάσει» το πλήρες γονιδίωμα του αγγουριού,κάνοντας τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Genetics”.
Η ανάγνωση της πλήρους γενετικής αλληλουχίας του αγγουριού θα επιτρέψει νέες έρευνες στη βιολογία των φυτών,ιδίως σε συγγενικά είδη,όπως η κολοκύθα,το πεπόνι και το καρπούζι.Μεταξύ άλλων,η γενετική ανάλυση έδειξε ότι πέντε από τα επτά χρωμοσώματα του αγγουριού προήλθαν από δέκα προγονικά χρωμοσώματα,κοινά με το πεπόνι,με το οποίο σήμερα το αγγούρι έχει κοινό περίπου το 95% του DNA.Oι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μια ανάλογη γενετική ομοιότητα υπάρχει ανάμεσα στο αγγούρι και την κολοκύθα.
Η ανάγνωση του γονδιώματος θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη καταπολέμηση των ασθενειών και των παρασίτων,καθώς και στην μελέτη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αγγουριού,όπως της «φρέσκιας» οσμής του και της ελαφρώς πικρής γεύσης του.
Το αγγούρι είναι το έβδομο κατά σειρά φυτό που αποκωδικοποιείται γενετικά,μετά την Arabidopsis thaliana,τη λεύκα,την άμπελο,την παπάγια,το ρύζι και το σόργο.
Η προσπάθεια ανάγνωσης του γονιδιώματος του αγγουριού ξεκίνησε στην αρχή του 2009 και συντονίστηκε από τον καθηγητή Σαμβέν Χουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικής Επιστήμης,ενώ συνέβαλαν αρκετά επιστημονικά εργαστήρια στην Κίνα,τις ΗΠΑ,τη Δανία, την Ολλανδία,την Αυστραλία και τη Ν.Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: