Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο Καραμανλής έκλεισε πάλι το μάτι στην Ντόρα

Με παρέμβαση Καραμανλή που ερμηνεύθηκε από υποψηφίους διαδόχους και μέλη της γαλάζιας Κεντρικής Επιτροπής ως «αβάντα» στην Ντόρα Μπακογιάννη,επιτεύχθηκε τελικώς συμφωνία για την αλλαγή στο πλαίσιο της εκλογής και το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία της Ν.Δ.
Από το βήμα,ωστόσο,της Κ.Ε. άρχισε και η μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων στρατοπέδων,με αφετηρία τη σκληρή επίθεση του Ευάγγ.Μεϊμαράκη στον Αντ.Σαμαρά.Μέσα σε αυτό το κλίμα,ο Δημ.Αβραμόπουλος επανεξετάζει από χθες τον δικό του σχεδιασμό, ενώ πολιτικοί φίλοι του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής πριν από τον α΄ γύρο,καθώς δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία «άγριας πόλωσης».
Η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει (κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Νοεμβρίου και εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου) στη βάση της αρχικής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων που προβλέπει τη συμμετοχή στις κάλπες των μελών και όσων επιθυμούν να εγγραφούν μέλη του κόμματος.Στην τελική διατύπωση που εγκρίθηκε από την Κ.Ε. ύστερα από έντονο παρασκήνιο και συμβιβασμό των τεσσάρων,προβλέπεται ότι στην ψηφοφορία «έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».
Το έκτακτο συνέδριο
Με συμφωνία της οργανωτικής επιτροπής και των τεσσάρων υποψηφίων,εξάλλου,αποφασίστηκε το έκτακτο συνέδριο που θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές να είναι διήμερο (το προσεχές Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου).Για την απόφαση αυτή, πάντως,καθοριστική ήταν η υπαναχώρηση του
κ.Καραμανλή,ο οποίος δήλωσε στα μέλη της Κ.Ε. ότι δεν επιχειρεί να εμποδίσει τον εσωκομματικό διάλογο προκρίνοντας αρχικώς τη διεξαγωγή συνεδρίου μιας ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση,πάντως,η στάση του απερχόμενου προέδρου θεωρείται καθοριστική για την απόφαση να αποκλειστούν από τις κάλπες για τον νέο αρχηγό οι φίλοι του κόμματος. Στην αρχική συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την εκλογή από τα οργανωμένα μέλη επέμεινε η κ.Μπακογιάννη,λέγοντας ότι «δεν σκοπεύει να παίξει τις κουμπάρες για τη διαδικασία».Τον δρόμο για την τελική θέση της είχε ανοίξει νωρίτερα ο
κ.Καραμανλής,εμμένοντας και αυτός στην πρόταση που είχαν συνυπογράψει οι τέσσερις.«Πρόσθετες τροποποιήσεις,προσθήκες ή βελτιώσεις μπορούν να προχωρήσουν σε ένα επόμενο διάστημα από τη νέα ηγεσία του κόμματος.Εκείνο που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι η ανάδειξη νέου προέδρου το ταχύτερο δυνατό»,είπε με έμφαση, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο να αλλάξει στην παρούσα φάση η αρχική συμφωνία.
Αυτή η αναφορά του κ.Καραμανλή δεν ήταν η μοναδική που ερμηνεύθηκε από τα μέλη της Κ.Ε. ως έμμεση «προώθηση» της κ.Μπακογιάννη.Ο πρώην Πρωθυπουργός στήριξε, ουσιαστικά,την επιχειρηματολογία της πρώην υπουργού η οποία επιδιώκει επίσπευση των διαδικασιών,τονίζοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να μένει «ακέφαλο».«Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία.Το καταλαβαίνουμε αυτό ή δεν το καταλαβαίνουμε;Όση κουβέντα και να γίνεται,εάν η παράταξη δεν έχει αρχηγό,δεν μπορεί να δουλέψει το πράγμα...»,ήταν το δικό του τελεσίγραφο στην Κεντρική Επιτροπή.
Η «πρωθυπουργική εικόνα»
Εμμέσως πλην σαφώς,προέκρινε και την «πρωθυπουργική εικόνα» που πρέπει να διαθέτει ο διάδοχός του,δείχνοντας για πολλούς και με αυτό τον τρόπο προς την κατεύθυνση της
κ.Μπακογιάννη,η οποία εμφανίζεται να υπερέχει,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε «πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά».«Ο κόσμος που πάλεψε και παλεύει για τη Ν.Δ. βλέπει μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδεικνύεται,όχι μόνο ο νέος πρόεδρος του κόμματος,αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.Αυτή είναι η πραγματικότητα», ήταν το μήνυμα Καραμανλή.
Εκτιμήθηκε ότι έκλεισε το μάτι στην κ.Μπακογιάννη και με την προειδοποίηση που απηύθυνε,σε προσωπικό τόνο,με παρέμβασή του στην πορεία της συνεδρίασης.«Τον νέο πρόεδρο θα τον στηρίξουμε όλοι.Και όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου!»,ανέφερε.Παρά τα χειροκροτήματα,πάντως,η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από τα μέλη της Κ.Ε.,αφού από αρκετούς ερμηνεύθηκε και ως μήνυμα του απερχόμενου προέδρου ότι ο διάδοχός του θα τελεί υπό την κηδεμονία του. Από κάποιους δεν έλειψαν,μάλιστα,και τα πικρόχολα σχόλια για το ύφος και τη φρασεολογία του πρώην πρωθυπουργού.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Με συμφωνία της επιτροπής και των υποψηφίων,το έκτακτο συνέδριο που θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές θα γίνει στις 7 και 8 Νοεμβρίου
Πιέσεις σε Αβραμόπουλο να...ξεχάσει τους φίλους
Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ του
Δημ.Αβραμόπουλου για τη συμμετοχή των «φίλων» της Ν.Δ. στην εκλογή του νέου αρχηγού, έλυσε τον γόρδιο δεσμό,αλλά ήταν αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στο «Κάραβελ»,την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.Ο πρώην υπουργός εκάμθη όχι μόνον από την εισήγηση του κ.Καραμανλή και τη διαφαινόμενη υπεροχή της κ. Μπακογιάννη στο κομματικό όργανο,αλλά και επειδή βρέθηκε αντιμέτωπος με το «τελεσίγραφο» της Οργανωτικής Επιτροπής ότι εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων,τότε η διαδικασία θα προχωρήσει βάσει του ισχύοντος καταστατικού που προβλέπει εκλογή από το έκτακτο συνέδριο.Σύμφωνα με πληροφορίες,το μήνυμα μεταφέρθηκε χωρίς παρερμηνείες από τους κ.κ.Σιούφα και Ζαγορίτη,οι οποίοι είναι προφανές ότι κινήθηκαν σε συνεννόηση με τον κ.Καραμανλή.
Η προοπτική αυτή, άλλωστε,είχε διαφανεί από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν στη συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής ετέθη αιφνιδιαστικά από τον
Πρ.Παυλόπουλο ζήτημα νομιμοποίησης του έκτακτου συνεδρίου για αλλαγή του καταστατικού.Ο πρώην υπουργός έθεσε,μάλιστα,το θέμα προς ψηφοφορία, επιδιώκοντας το έκτακτο συνέδριο να εκλέξει αρχηγό και οι καταστατικές αλλαγές για εκλογή από τη βάση να ακολουθήσουν αργότερα μέσα από ένα τακτικό συνέδριο.Το αίτημα Παυλόπουλου καταψηφίστηκε οριακά (8 έναντι 6),καθώς εκτιμήθηκε ότι εάν την επομένη εμφανιζόταν η Οργανωτική Επιτροπή στην Κ.Ε., το κόμμα θα έμπαινε σε μεγάλη περιπέτεια.Κρίσιμη στάθηκε η ψήφος της κ.Μαριέττας Γιαννάκου,η οποία (μαζί με τους κ.κ.Ζαγορίτη, Δασκαλάκη,Πατριανάκου,Παπανικολάου,Τσίφτη,Κοντό και Πανοζάχο) αντιμετώπισε περίπου σαν «πραξικοπηματική» την κίνηση.Στον αντίποδα βρέθηκαν οι κ.κ.Παυλόπουλος, Πετραλιά,Πολύδωρας,Τραγάκης,Κωστούλας και Μανιάτης,οι οποίοι ουσιαστικά ζητούσαν τη ματαίωση της εκλογής από τη βάση. Με διαμορφωμένο το αποτέλεσμα,ο κ.Σιούφας απέφυγε να ψηφίσει.
Από την κίνηση Παυλόπουλου έσπευσε να αποστασιοποιηθεί η πλευρά της κ.Μπακογιάννη, ενώ σήμανε συναγερμός στα επιτελεία των άλλων υποψηφίων.Συνεργάτες της πρώην υπουργού τόνιζαν ότι η κ.Μπακογιάννη «ουδέποτε επιδίωξε να υπάρξει τέτοια ψηφοφορία στην Οργανωτική Επιτροπή», αλλά για πολλούς στη Ν.Δ.όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο είναι η απαρχή μιας «ανελέητης εσωκομματικής σύγκρουσης».
Πολιτικοί φίλοι του κ.Αβραμόπουλου έλεγαν χθες ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρώην υπουργός έκανε ένα βήμα πίσω στην Κ.Ε. «τουλάχιστον για να μη χαθεί το μεγάλο βήμα που είχε γίνει με τη συμφωνία να ξεφύγει η εκλογή αρχηγού από τα κομματικά όργανα και τους κλειστούς μηχανισμούς».Με το ίδιο σκεπτικό, όπως έλεγαν δικοί του συνεργάτες,ο Αντ.Σαμαράς απέφυγε να δώσει στην Κ.Ε.τη μάχη για συμμετοχή στις κάλπες και των «φίλων» της Ν.Δ.και παρέπεμψε στη «σοφία» της Οργανωτικής Επιτροπής, λέγοντας ότι ο ίδιος θα τιμήσει την υπογραφή του.
Ο Μεϊμαράκης φούντωσε τον γαλάζιο εμφύλιο
ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ υποψήφιοι διάδοχοι του Κων.Καραμανλή απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους και να περάσουν σε προσωπικές επιθέσεις,αλλά το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στη Ν.Δ.φούντωσαν οι βασικοί υποστηρικτές τους.Κεντρικό πρόσωπο της συνεδρίασης ήταν ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης,ο οποίος επιτέθηκε στον κ.Σαμαρά,φέρνοντας στο προσκήνιο τη ρήξη με τον Κων.Μητσοτάκη,το 1992,και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης.
Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του κ.Σαμαρά κατά την περιοδεία του στις Σέρρες, όπου αναφέρθηκε στον «βουρκωμένο» ιδρυτή της Ν.Δ. για το Σκοπιανό,ο πρώην υπουργός Άμυνας πέρασε στην αντεπίθεση:«Μη μας λέτε ότι“δεν πρόδωσα το δάκρυ του εθνάρχη”, γιατί εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν ήταν “διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση”.Η ιστορία δεν ξαναγράφεται και δεν παραγράφεται»,ήταν η αντίδρασή του,η οποία ωστόσο έμεινε αναπάντητη από την πλευρά του κ.Σαμαρά,καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην τορπιλιστεί η συνεδρίαση.
Η παθητική στάση του πρώην υπουργού Πολιτισμού προκάλεσε γκρίνια από στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του,αλλά ο ίδιος εμφανίζεται να επιμένει ότι πρέπει οι τόνοι της αντιπαράθεσης να παραμείνουν χαμηλοί.Μια έμμεση απάντηση στον κ.Μεϊμαράκη έστειλε χθες το βράδυ ο κ.Σαμαράς από τα Γιάννενα:«Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Όμως οι προκλήσεις δεν με αγγίζουν...»είπε με νόημα.Στενοί συνεργάτες του εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι οι επιθέσεις του κ.Μεϊμαράκη θα συνεχιστούν και εξαπέλυαν βολές εναντίον του,λέγοντας ότι «από “λαγός” εξελίσσεται σε “πρωτοπαλίκαρο” της κ.Μπακογιάννη».
Από την πλευρά της κ.Μπακογιάννη επεδίωξαν χθες να αποστασιοποιηθούν από τη συγκεκριμένη διαμάχη,αναφέροντας ότι ο κ.Μεϊμεράκης κινήθηκε αυτοβούλως.Η πρώην υπουργός περιοδεύοντας σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε ενωτική και τόνισε ότι ο εσωκομματικός διάλογος πρέπει να γίνει «χωρίς προσωπικές εμπάθειες και απωθημένα».Κάλυψε,ωστόσο,τον κ.Μεϊμαράκη για τις βολές προς τον κ.Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν εξύβρισε κανέναν,αλλά έκανε αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της παράταξης».
Σχέδια για αναμέτρηση ενός γύρου
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ πόλεμος,την ίδια ώρα,βρίσκεται στα σκαριά και για το ενδεχόμενο να προταθεί στο συνέδριο η εκλογή αρχηγού σε έναν γύρο με ποσοστό 42%.Το θέμα έθεσε ευθέως στην Κεντρική Επιτροπή ο Ευάγγ.Μεϊμαράκης,προβάλλοντας τον κίνδυνο να εμφανιστούν στην επαναληπτική ψηφοφορία πολύ λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τον α΄ γύρο,δημιουργώντας προβλήματα στην εικόνα του κόμματος και στη δυναμική του νέου αρχηγού.«Εδώ εκλέγεται Πρωθυπουργός με 43%,και δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος;»,διερωτήθηκε ο κ.Μεϊμαράκης,επικαλούμενος και το ισχύον καθεστώς στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.Η πρότασή του,πάντως,δεν ήταν από εκείνες που επικροτήθηκαν στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: