Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Δεν κατέληξαν στα μέτρα - Κόκκινες γραμμές από Κουβέλη-Βενιζέλο για εργασιακά και απολύσεις στο Δημόσιο

- Βενιζέλος: Απαραίτηση η επιμήκυνση και νέα μείωση του χρέους
- Κουβέλης: Ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά χωρίς απολύσεις
- Για τα αγκάθια τώρα η τρόικα ζητά να συναντήσει έναν έναν τους υπουργούς
- Μετά το Eurogroup της Παρασκευής θα ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα
- Το οικονομικό επιτελείο είδε ότι αυτή τη φορά οι τροϊκανοί ήταν πιο διαλλακτικοί
Ολοκληρώθηκε μετά από δύομιση περίπου ώρες η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που απαρτίζουν την κυβέρνηση και όπως φάνηκε δεν κατέληξαν ακόμα στην τελική μορφή του πακέτου των μέτρων των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα σύσκεψη από την επόμενη εβδομάδα.
Πρώτος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης, που δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως ο ίδιος εμμένει στα όσα έχει διατυπώσει για το θέμα των μέτρων η ΔΗΜΑΡ.
«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια διαλυμένη κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς την τρόικα.
Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα» ενώ τέλος, για τις απολύσεις στο δημόσιο που επίσης φέρεται να ζητά η τρόικα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις των φορέων, αλλά και ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η συζήτηση με την τρόικα είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλά και σημαντικά κονδύλια που αφορούν στις δαπάνες.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι δεδομένη για τον ίδιο η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα 4 χρόνια, ενώ παρομοίως τοποθετήθηκε για την περαιτέρω μείωση του χρέους, χωρίς να θιγεί σε τίποτα οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιοσδήποτε ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης.
Κόκκινη γραμμή και για τον κ. Βενιζέλο είναι οι απολύσεις στο δημόσιο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη κύμα συνταξιοδοτήσεων και υπάρχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για λόγους νομιμότητας ή για λόγους ιατρικούς, δεν μπορούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Όπως τόνισε σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, η οποία κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ευρωζώνης. Παράλληλα, επεσήμανε πως πρέπει να “είμαστε όσο γίνεται πιο δίκαιοι, χωρίς να υπάρχουν ισοπεδωτικά, άδικα και οριζόντια μέτρα. Εκεί έχουμε κάνει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και περιμένουμε να ευδοκιμήσουν. Θα βοηθήσουμε και τεχνικά όσο μπορούμε με το επιτελείο μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Γίνονται συζητήσεις» απάντησε από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτηθείς αν η τρόικα ζητάει αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων σύντομα, ενώ χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα αρκετά καλή ως προς τις εξελίξεις.
Τόνισε επίσης ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στην Κύπρο είναι άτυπη και αφορά κυρίως την Ισπανία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα των ελληνικών θέσεων, αλλά και ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Τα θέματα αγκάθια
- Απολύσεις στο Δημόσιο (εδώ υπάρχει ακόμα και η απειλή παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη)
- 6ήμερη εργασία και ελεύθερο όριο απολύσεων
- Μείωση στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης
- Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
«Υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη νέα τρίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, για να βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και ότι «υπήρξε πρόοδος», ενώ ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) μίλησε για «καλή συνάντηση».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.
Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στη Λευκωσία, το κύριο αντικείμενο να είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία, και δεν θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον κ. Στουρνάρα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα αποτελέσει το κυρίως θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, αύριο το μεσημέρι στις 3 μ.μ. ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει οτι η εκταμίευση της δόσης μαμούθ των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα γίνει τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: