Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Με AIDS το 10% των τοξικομανών στην Αθήνα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", τα πρώτα στοιχεία νέας μεγάλης έρευνας του ΟΚΑΝΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή και ξένων εμπειρογνωμόνων, δείχνουν πως το ποσοστό των οροθετικών ανάμεσα στους χρήστες της πρωτεύουσας ξεπερνά (ενδεχομένως και πολύ) το 10%.
Την ίδια στιγμή, και, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει πρόσφατα σημειωθεί με τις νέες μονάδες στα νοσοκομεία, η αναμονή για υποκατάστατα στην Αθήνα κυμαίνεται στα περίπου 3,5 χρόνια, όταν σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά τον ένα μήνα.
Αυτά αποκάλυψε η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) και τον Γ. Καμίνη, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή τους, για να καμφθούν οι αντιστάσεις και να λειτουργήσουν ακόμη τέσσερις μονάδες υποκατάστατων. Αν αυτό γίνει - υποστήριξε- η λίστα στην πρωτεύουσα θα απορροφηθεί και εν πολλοίς θα «καθαρίσουν» οι δρόμοι.
Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στις μονάδες σε Δρομοκαΐτειο (Χαΐδάρι), Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (Ιλιον) και Κ.Υ. Περιστερίου, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω αντιδράσεων (της τοπικής κοινωνίας ή των διοικήσεων) ή λόγω έλλειψης χρημάτων.
Στο Ιλιον, για παράδειγμα, η μονάδα δεν λειτουργεί, ενώ την αποδέχεται η κοινωνία επειδή δεν υπάρχουν τα 80.000 - 120.000 ευρώ που απαιτούνται. Αντίθετα στο Δρομοκαΐτειο η μονάδα «πάγωσε» λόγω αντιδράσεων, ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για τη λειτουργία της.
Με εισήγηση του δημάρχου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή εμπόρων και ξενοδόχων του κέντρου (μελών της ΚΙΠΟΚΑ) η οποία θα επιδιώξει μαζί με τον κ. Καμίνη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Λυκουρέντζο, για να παρέμβει ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και να λειτουργήσουν άμεσα οι συγκεκριμένες μονάδες.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προωθηθεί η πιλοτική λειτουργία του πρώτου Κέντρου Προένταξης της Αθήνας, πιθανότατα στην οδό Καποδιστρίου. Οπως είπε η κ. Μαλλιώρη, πέραν των 1.300 που έχουν υποβάλλει αίτηση, εκτιμάται πως υπάρχουν άλλοι 200 χρήστες στους δρόμους της Αθήνας που δεν τους έχει απασχολήσει η απεξάρτηση.
Σε αυτούς στοχεύουν τα Κέντρα Προένταξης, που προβλέπεται να είναι μικρές μονάδες (δυναμικότητας 15-30 ατόμων) για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι εικόνες υποβάθμισης που έχουμε συνηθίσει στο κέντρο, ενώ θα παρέχουν ένα προστατευμένο περιβάλλον χρήσης, κατευθύνοντας παράλληλα τους εξαρτημένους στη θεραπεία. Η κ. Μαλλιώρη εκτίμησε πως τα κέντρα αυτά δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν πολύ περισσότερο από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: