Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πάλι εναντίον του ευρώ ο Τσίπρας!

Στην εφημερίδα Pagina12 της Αργεντινής δίνει συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας και μιλάει για το ευρώ και την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.
Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει» και μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το ευρώ «έχει γίνει φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν την κρίση. Η αντίφαση εντοπίζεται στη βάση που οικοδομήθηκε. Το ευρώ είναι η πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αναφορά του εντός του ελληνικού κοινοβουλίου στο παράδειγμα της Αργεντινής, που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων: «Το βασικότερο θα έλεγα ότι είναι το γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι κυνικές και απάνθρωπες. Οδηγούν σε αδιέξοδο. Από την άλλη, η Αργεντινή μάς έδειξε τον τρόπο που ένας λαός μπορεί να σταματήσει αυτό το σύστημα και να οικοδομήσει τις βάσεις για να ζήσει καλύτερα, να ξαναφτιάξει το κράτος και την κοινωνία. Στη Βουλή βρέθηκα να απαντώ στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε 'εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντινούς' και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια» επισημαίνει.
Στην ερώτηση για το ποιο θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, ο Τσάβες της Βενεζουέλας, οι Κάστρο στην Κούβα, το παράδειγμα της Βραζιλίας ή ο περονισμός των Κίρσνερ στην Αργεντινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Λατινική Αμερική ανέκαθεν υπήρξε κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι που δίνει αποτελέσματα.
«Αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο ελληνικό μοντέλο είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή. Από πλευράς κοινωνικής πραγματικότητας και ιστορικών αντιστοίχων, έχουμε μεγαλύτερη συνάφεια με αυτό που συνέβη στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά σημεία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα Κούβα της Ευρώπης. Εμείς απαντάμε ότι αυτοί θέλουν να φτιάξουν μια Κούβα στην Ευρώπη, αλλά την Κούβα πριν το 1960. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν» τονίζει.
Κεδίκογλου: Θέλει την Ελλάδα «παραγκούπολη»
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος σχολίασε πως «την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη για να παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας θέλει να την καταστρέψει, μακαρίζοντας τη χρεοκοπία της Αργεντινής».
Κατά τον κ. Κεδίκογλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον χαρακτηρισμό ότι ”το ευρώ είναι φυλακή για τους Ευρωπαίους”, «μπορεί και να ονειρεύεται και να επιδιώκει , να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία τεράστια “παραγκούπολη”, με λαθρομετανάστες, εξαθλίωση και εγκληματικότητα».
«Ευτυχώς για την πατρίδα και δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, οι Έλληνες πολίτες δεν είναι τυχοδιώκτες», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: