Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας σε ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω βοήθεια, μόνο κριτική και γκρίνια» Πηγή: Στουρνάρας σε ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω βοήθεια, μόνο κριτική και γκρίνια»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Οικονομικών μετά την κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, αφήνωντας αιχμές σε σχέση με τη στάση των κυβερνητικών εταίρων.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την Τροίκα, κύκλοι του υπουργού τόνιζαν με νόημα ότι «δεν καταλαβαίνουμε τη γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Προτείναμε στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και αρνήθηκαν. Τα μέτρα που έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής είναι 9,5 από τα 11,5 δισ. ευρώ και παλεύουμε για τα υπόλοιπα. Δεν βλέπουμε όμως χείρα βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».
Η απάντηση αυτή ήρθε μετά τις αιχμές που άφησε τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που υποστήριζαν πως δεν έχουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα μέτρα.
Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση και πως το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε ανατροπή της σχέσης περικοπών-διαρθρωτικών αλλαγών από «7-4,5» σε «9-2,5».
Σε ότι αφορά τη συνάντηση με την Τρόικα φάινεται ότι σιγά σιγά γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των πιστωτών με τη διαφορά να παραμένει όμως στα 2 δισ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια ενώ φαίνεται πως επετεύχθη συμφωνία για τις διαρθρωτικές αλλαγές σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ.
Η σύσκεψη με τα στελέχη της Τρόικα αφορά όλα τα βασικά θέματα, δηλαδή τα μέτρα, το μακρο-οικονομικό σενάριο και την Εκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA). Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρουσίαση στα στελέχη της Τρόικα από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΟΒΕ κ. Ν. Ζόνζηλο.
Η Τρόικα φαίνεται πως ζητάει μέτρα 8 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ενώ ζητά επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
Ωστόσο φαίνεται πως το κλιμάκιο επιμένει ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και μια σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη
Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ
Πλήρης κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης
Πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο.
Μείωση συντάξεων ΟΓΑ
Περικοπή ΕΚΑΣ
Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη
Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
Νέου τύπου εφεδρεία
Μείωση αναπηρικών επιδομάτων
Περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων
Κόβεται το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)
Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών
Αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
Περικοπή στις νοσοκομειακές δαπάνες
Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ)
Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: