Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κι άλλο τσεκούρι στις αποζημιώσεις ζητά η τρόικα – Παζάρι για τις ημέρες εργασίας και τις συντάξεις – Τι απαίτησε από τον υπουργό η τρόικα

- Χρόνος προειδοποίησης απόλυσης στους 4 από 6 μήνες
- Επιμένουν και για αύξηση των ημερών εργασίας αλλά και αλλαγής προγράμματος των εργαζομένων
- Από 15 στα 21 χρόνια για να μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί
- Ζήτησαν ακόμη να τελειώνουμε με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού
- Ποιες είναι οι απαιτήσεις της τρόικας που έδωσε στον υπ.Εργασίας
Εξοργισμένη φαίνεται πως έφτασε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας παρά το αντίθετο που διαμηνύει το υπουργείο ότι η όλη συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα.
Η συνάντηση δεν άρχισε και με τον καλύτερο οιωνό αφού έγινε με καθυστέρηση δύο ωρών. Αιτία στάθηκε ο αποκλεισμός της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν για τις προτεινόμενες από τους δανειστές, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό. 
Τι έγινε όμως όταν η τρόικα έφτασε στο υπουργείο. Οι τροϊκανοί πήγαν καλά διαβασμένοι αφού γνώριζαν ότι στο τραπέζι θα έπεφταν τα sos δηλαδή αυτά που ζήτησαν στο email που έστειλαν στον υπουργό πριν από μια βδομάδα.
Και είχαν απαντήσεις για όλα. Δεν κάνουν πίσω ούτε στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά ούτε και στις αποζημιώσεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να κοπούν κι άλλο οι αποζημιώσεις ενώ ζήτησαν να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησεις της απόλυσης από έξι σε τέσσερις μήνες.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν και το θέμα της αύξησης των ημερών εργασίας σε έξι ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις απαιτήσεις τους υπάρχει το θέμα ο εργοδότης να αλλάζει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου αλλά και τις μέρες εργασίας του ενώ σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται και το σαββατοκύριακο.
Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να εξετάζει ως ισοδύναμο μέτρο των απολύσεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Ακόμη φαίνεται πως σε αυτό το κομμάτι θα μπει και η απαίτηση για να μπορέσει κάποιος να πάρει την κατώτατη σύνταξη αντί για 15 χρόνια ένσημα να έχει 21 χρόνια.
Η σχετική ρύθμιση -που αν και είχε συζητηθεί τελικά δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό πακέτο- εκτιμάται πως θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και υπολογίζεται πως θα αποδώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν μετ' επιτάσεως όλα τα ζητήματα που περιέχονται στο e-mail που φερόταν να στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο, με το οποίο ζητούνταν η μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με αποδέσμευση του χρόνου εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

Πάντως η τρόικα δεν έδωσε τις τελικές της απαντήσεις και θα επιστρέψει πολύ σύντομα ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα βρεθούν ξανά όλα τα θέμετα και το πακέτο μέτρων για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που όπως όλα δείχνουν είναι στο τραπέζι περιλαμβάνει τα εξής:

•Την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
•Την επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.
•Την αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης.
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο η αύξηση αυτή θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2013 ή θα υλοποιηθεί σε δύο δόσεις (δηλαδή να πάμε στα 18 έτη ασφάλισης το 2013 και στα 21 έτη το 2014). Το μέτρο θα επηρεάσει κυρίως εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα στο να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (π.χ. εποχικά απασχολούμενοι). Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αποχωρεί με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης.
«Παίζεται» η κατώτατη του ΟΓΑ
Η μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ παραμένει σενάριο προς συζήτηση σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα μέτρα για να κλειδώσει το πακέτο. Η αρχική πρόταση που είχε εξεταστεί προέβλεπε η σύνταξη αυτή -που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ- να μειωθεί κατά 30 ευρώ. Ωστόσο η πρόταση δεν συμπεριελήφθη στο πακέτο μέτρων που δόθηκε στην τρόικα. Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και μένει σε εκκρεμότητα.
Ουσιαστικά η «τύχη» της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ συνδέεται άμεσα με μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μεγαλύτερη περικοπή των μεσαίων και υψηλών συντάξεων.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα σε ποιες συντάξεις θα επιβληθεί η λεγόμενη ειδική εισφορά. Η αρχική πρόταση προβλέπει η εισφορά να ξεκινά από το 2% για ποσά συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν περάσουν κάποια μέτρα, τότε το ποσό θα μειωθεί. Δηλαδή οι περικοπές θα ξεκινούν από συντάξεις 600 ή 700 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά που μπορεί να κυμαίνεται από 2% έως 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: