Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το τηλεφώνημα που «προσγείωσε» τον Τόμσεν

Ενα τηλεφώνημα που εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τις συζητήσεις των οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του Γ. Στουρνάρα. Στη μία άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και στην άλλη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ολα ξεκίνησαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συζήτηση του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Το κενό των δύο δισ. ευρώ και η εμμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν να μη δέχεται τις ελληνικές προτάσεις έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο. Κάθε άλλη καθυστέρηση στο «κλείδωμα» του πακέτου θα σημάνει αυτομάτως και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ αλλά και στη λήψη της απόφασης για την επιμήκυνση. Ο πρωθυπουργός, έχοντας από τη μία πλευρά λάβει την απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και από την άλλη την ασφυκτική πίεση του χρόνου, πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στην κυρία Λαγκάρντ και να της εξηγήσει και με πολιτικούς όρους τη θέση του.
Τα επιχειρήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα που προέβαλε ήταν ότι η Ελλάδα κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια και έχει ήδη «κλείσει» -με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της στην Αθήνα- το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» και πως είναι αδύνατο και πολιτικά να λάβει μια απόφαση για ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση στους μισθούς και τις συντάξεις. Της ζήτησε να εμπιστευθεί την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί αλλά και στα ποσά που υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει. Ως τελευταία «γραμμή άμυνας» της επεσήμανε ότι ούτως ή άλλως θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα το εάν θα υπάρξουν τα κονδύλια αυτά και τελικά το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.
Η παρέμβαση αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται ότι είχε άμεσα αποτελέσματα καθώς δύο ώρες μετά, όταν ο κ. Τόμσεν βρισκόταν στη συνάντηση με τους συναδέλφους του της ΕΕ και της ΕΚΤ με τον οικονομικό επιτελείο, ειδοποιήθηκε να βγει έξω από την αίθουσα. Ηταν δέκα και μισή το βράδυ όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη με τους ανωτέρους του στο ΔΝΤ. Λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στη σύσκεψη και όπως βεβαιώνουν οι παριστάμενοι, είχαν απέναντί τους έναν διαφορετικό συνομιλητή. Πιο διαλλακτικό, πιο ήπιο και γενικότερα έτοιμο να κατανοήσει τις ελληνικές θέσεις.
Ηταν η πρώτη στιγμή που τα περισσότερα μέλη του οικονομικού επιτελείου κατάλαβαν ότι η διαπραγμάτευση βαίνει πραγματικά προς την ολοκλήρωσή της και ότι το «κλείδωμα» του πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι πλέον θέμα χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: