Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

WSJ: Ποιος θα πληρώσει τη διάσωση της Ελλάδας;;;

Ποιος θα πληρώσει τη νέα διάσωση της Ελλάδας αναρωτιέται σήμερα η εφημερίδα «Wall Street Journal» σε άρθρο της με τίτλο: «Πάλη για το ελληνικό χρέος».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών για το ποιος θα δώσει τη νέα οικονομική ρευστότητα για να διασωθεί η χώρα και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται τον Οκτώβρη θα διαπιστώσει πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση της χώρας από τους στόχους που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές», αναφέρει το κείμενο για να συνεχίσει τονίζοντας ότι μετά, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαπραγματευτούν πάνω στο ποιος θα κάνει τις επώδυνες παραχωρήσεις για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος».
Όλο αυτό έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, γεγονός που θα αναθέρμανε τον οικονομικό πανικό σε όλη τη νομισματική Ένωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα σενάρια που επικρατούν είναι:
Παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει νέα ομόλογα με τη λήξη των παλαιών. Πολλοί πάντως στην ΕΚΤ αντιδρούν θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα».
Το ΔΝΤ να δεχτεί να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα
Να καλύψει η Αθήνα το κενό μέσα από την πώληση ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες, σενάριο που απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα η ζήτηση είναι χαμηλή, λόγω των τσουχτερών επιτοκίων.
Το τελευταίο σενάριο είναι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα κοστίσει στο γερμανό φορολογούμενο και σε άλλους δεκάδες δισ. ευρώ».
Οι αρθρογράφοι σημειώνουν πάντως ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, είναι αποφασισμένες να κρατήσουν την χώρα στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: