Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αλβανία: Παρατυπίες στη μετεκλογική διαδικασία

Στον αέρα βρίσκεται το μέλλον της Αλβανίας,καθώς τρεις ημέρες έχουν,ήδη,περάσει από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών,χωρία ακόμα να έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα.
Οι δύο διεκδικητές της εξουσίας,ο πρωθυπουργός Sali Berisha και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος,Edi Rama εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες,σχετικά με την ευθύνη της πρωτοφανούς καθυστέρησης, που έχει σημειωθεί στη διαδικασία της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.Ωστόσο,τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα,φέρνουν τη γειτονική χώρα στο χείλος της ακυβερνησίας,καθώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις 71 από τις 140 έδρες της αλβανικής βουλής.
Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά αποτελέσματα,που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωνε το 46,39% των ψήφων των Αλβανών πολιτών,ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής,συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,87%.
Εξάλλου, οι περίπου 500 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκονται στη γειτονική χώρα,για να εποπτεύσουν την αρτιότητα των εκλογικών διαδικασιών εξέδωσαν ανακοίνωση,παρατηρώντας βελτίωση αλλά και παραβιάσεις συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές:
«Η Διεθνής Αποστολή Επιτήρησης Εκλογών κατέληξε ότι η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία σημείωσε βελτιώσεις,σε σχέση με τις προηγούμενες,επεσήμανε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις».
Όμως, η σκανδαλώδης καθυστέρηση στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων,ανάγκασε τους παρατηρητές της Διεθνούς Αποστολής να παραδεχθούν ότι η μετεκλογική διαδικασία δεν εκπλήρωσε μερικώς τα διεθνή κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: