Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ενίσχυση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ

Στην αναβάθμιση του ρόλου της στρατιωτικής βάσης της Σούδας προχωρούν οι ΗΠΑ με στόχο την πληρέστερη επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου και την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών δράσεων στην Αφρική.
Αρχικά,το εν λόγω σχέδιο υποβλήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας,ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Στο σχέδιο προβλέπεται η τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αεροπορικών πτήσεων,ενώ για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας,P-3,τα οποία εκτελούν αντιτρομοκρατικές περιπολίες,γίνεται ειδική αναφορά.Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το συγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο έχει σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράν,καθώς και με τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον,το ενδιαφέρον για την Σούδα δεν εκδηλώνεται μόνο από πλευράς του 6ου στόλου των ΗΠΑ,αλλά και από την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (Africa Command),ο διοικητής της οποίας,στρατηγός William E.Ward,επισκέφθηκε την βάση πριν από τρεις μήνες για να παρευρεθεί στην μεγάλη άσκηση του 6ου στόλου,στην οποία θα συμμετείχαν 14 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός,ότι αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας,το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτούργησε,εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο,ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης και επισκευής υποβρυχίων.
Ελληνικές στρατιωτικές πηγές,ωστόσο,τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού είναι μέρος των απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα και δεν έχουν κάποια συνέπεια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία (DECA),ενώ συμπληρώνουν πως οι περισσότερες από τις νέες υποδομές θα χρησιμοποιούνται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο,εκφράζουν την αμφιβολία τους για τον αν έπρεπε να εγκριθεί τόσο εύκολα το αμερικανικό σχέδιο, καθώς και για το αν υπήρξε διπλωματικό αντισταθμιστικό όφελος σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος,στα οποιά εμπλέκονται οι ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: