Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Όσο περισσότερο "τα παιδία παίζει" τόσο ευκολότερα κοιμούνται

Η επιστήμη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι μεταξύ αστείου και σοβαρού υποψιαζόμασταν.Όσο πιο δραστήρια είναι τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας,τόσο πιο εύκολα και γρήγορα τα παίρνει ο ύπνος το βράδυ.Μία νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 519 7χρονα παιδιά στο πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη,οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για κάθε ώρα ξεκούρασης,τα παιδιά χρειάζονται 3 επιπλέον λεπτά για να νυστάξουν και να κοιμηθούν.
Παραδόξως,αποδείχθηκε ότι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας των παιδιών.Η έρευνα κατέδειξε μάλιστα ότι το να παρακολουθεί ένα παιδί τηλεόραση δεν είναι περισσότερο «επιζήμιο» από το να κάθεται ήσυχο διαβάζοντας,ενώ δεν είχε καμία σημασία το κατά πόσο η συμπεριφορά των παιδιών ήταν καλή ή όχι,όπως επίσης και το αν «έπεφτε» για ύπνο μετά τις 9 το βράδυ.
Η πλειονότητα των παιδιών,που πήραν μέρος στην έρευνα,παραδόθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα σε 45 λεπτά,ενώ κατά μέσο όρο,χρειάστηκαν 26 λεπτά της ώρας για να κοιμηθούν.
Η έρευνα οδήγησε όμως και στην εξαγωγή ενός ακόμη ενδιαφέροντος συμπεράσματος..τα παιδιά που έτειναν να νυστάξουν και τελικά να κοιμηθούν πιο γρήγορα,έτειναν και προς το να κοιμούνται για περισσότερη ώρα.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ακόμη τη σημασία και επίδραση του μειωμένης διάρκειας ύπνου στην υγεία των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα,επεσήμαναν τη συσχέτιση του μικρής διάρκειας ύπνου με την παιδική παχυσαρκία και τη χαμηλή νοητική απόδοση.
Η Mandy Gurney,ιδρύτρια της κλινικής για τον παιδικό ύπνο Millpond,σημείωσε την ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης τόσο στην καλή ποιότητα του ύπνου όσο και στη γενικότερη σωματική κατάσταση των παιδιών.
«Ωστόσο τα παιδιά δε θα πρέπει να παρακινούνται ώστε να ασκούνται όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου»,τονίζει η κα Gurney.«Ένα καλό μπάνιο,όχι περισσότερο από 10 λεπτά και κατευθείαν στα σκεπάσματά τους.Έτσι θα εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες του ζεστού νερού και θα μπορέσετε να τα κουκουλώσετε και κοιμίσετε εύκολα με ένα παραμυθάκι»,προσέθεσε και πρότεινε η ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: