Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Αθήνα και Λευκωσία ενημερώνουν την ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο,που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού,σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Η ενημέρωση θα γίνει στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί ιδιαίτερα στο μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά,όπως και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας με αφορμή και την πρόθεση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«H Ελλάδα ασκεί μια εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση,με τη σιγουριά ενός παλαιού μέλους της ΕΕ και ακριβώς με αυτή την ιδιότητα θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου της ΕΕ.Πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας οφείλουν να έχουν μια πλήρη γνώση,για να μπορούν τώρα, που μπαίνει πλέον και η Τουρκία σε ένα στάδιο αξιολόγησης,να την αξιολογήσουν έχοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα»,τονίζει η κ.Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του,ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία,θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγκυρα.
Στόχος τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς είναι να καταστήσουν σαφές ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν πρόκειται να παρακολουθούν απαθείς τις ενέργειες της Αγκυρας,καθώς επίσης ότι αναμένουν αμερόληπτη και αντικειμενική αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων από τη σουηδική προεδρία της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ,στις οποίες κατηγόρησε τη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού,προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας.
«Το κρίσιμο ζήτημα, που η κυβέρνηση συγκαλύπτει,είναι ότι η ίδια και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί για την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο,στο οποίο το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη συνόρων»,σχολίασε το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: