Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ο τελευταίος των Βετεράνων

Το τέλος μίας εποχής φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς απεβίωσε και ο προτελευταίος εναπομείνας Βρετανός βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου,Χάρυ Πατς,σε ηλικία 111 ετών.Μόλις μία εβδομάδα πριν, είχε «κοιμηθεί» ο μεγαλύτερος από τους τρεις,τότε,εν ζωή Βρετανούς βετεράνους,Χένρι Άλινγκαμ,επίσης πλήρης ημερών,σε ηλικία 113 ετών.
Ο Χάρυ Πατς,γεννημένος σε ένα χωριό στο Σόμερσετ,μικρότερος από τρεις αδελφούς, αποφάσισε να στρατολογηθεί το 1917,σε ηλικία μόλις 18 ετών.
Συμμετείχε στη μάχη της Passchendaele,κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 Βρετανοί στρατιώτες,μεταξύ των οποίων και τρεις στενοί φίλοι του,όταν οβίδα εξερράγη πάνω από τα κεφάλια τους,σκοτώνοντας πολλούς και τραυματίζοντας, μεταξύ άλλων,και τον ίδιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης,ο Χάρυ Πατς ήταν ένας μάλλον φιλειρηνικός άνθρωπος, ο οποίος δεν ήθελε να πολεμήσει εναντίον κανενός,δεν μπορούσε ωστόσο να απεγκλωβιστεί από όσα του επέβαλε ο βρετανικός στρατός.
Μετά το τέλος του πολέμου,παντρεύτηκε την Άντα Μπίλιγκτον,με την οποία απέκτησαν δύο γιους και συνέχισε να εργάζεται ως υδραυλικός,επάγγελμα,το οποίο πρωτοξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών,όταν εγκατέλειψε το σχολείο.
Ο τελευταίος πλέον εν ζωή Βρετανός βετεράνος του Α’Παγκοσμίου Πολέμου,είναι ηλικίας 108 ετών και ζει στην Αυστραλία.
Ο βιογράφος του Χάρυ Πατς,Ρίτσαρντ Έμντεν,δήλωσε πως ο πρώτος άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 9 το πρωί του Σαββάτου (25/07) σε οίκο ευγηρίας,όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
«Με πολύ μεγάλη μας λύπη,ανακοινώνουμε το θάνατο του Χάρυ Πατς.Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της κηδείας του,θα είναι απολύτως σύμφωνες με την επιθυμία του ίδιου. Στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του», αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του οίκου ευγηρίας Φλέτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: