Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Στα 730 ανέρχονται τα κρούσματα

Βάσει στατιστικών στοιχείων, παρατηρήθηκαν 210 νέα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) την περασμένη εβδομάδα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει στα 730,εκ των οποίων οι 365 που έχουν νοσήσει είναι ταξιδιώτες.Επίσης,παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε τουριστικές περιοχές.Ωστόσο,η κινητικότητα της γρίπης είναι ήπια και δεν παρουσιάζεται έξαρση.Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση των δύο ανδρών από την Κρήτη που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι,ενώ ως σοβαρή αλλά ελεγχόμενη και σταθεροποιημένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδας.Υπό το πρίσμα της γρίπης Η1Ν1,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους,ανταλλάσσοντας κατηγορίες.
Η 16χρονη Βρετανίδα,η οποία μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά,όπου παραθέριζε, στην Αθήνα,με αναπνευστική δυσχέρεια.Η κατάσταση της 16χρονης,που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης,χαρακτηρίστηκε από τους θεράποντες ιατρούς βαριά,αλλά σταθερή και ελεγχόμενη.Το δεύτερο σοβαρό κρούσμα ήταν ένας 42χρονος από την Κρήτη,ο οποίος,την Παρασκευή (24/07) πήγε σε νοσοκομείο του Ηρακλείου με υψηλό πυρετό και ύποπτα συμπτώματα.Το βράδυ της Δευτέρας (27/07) πήγε και πάλι στο νοσοκομείο με ακόμα υψηλότερο πυρετό και δύσπνοια.
Μοιραίο λάθος
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega,παρότι το φαρυγγικό επίχρισμα ελήφθη από τον 42χρονο το μεσημέρι της Παρασκευής,στο ινστιτούτο Παστέρ έφτασε το πρωί της Δευτέρας και μάλιστα χωρίς τη ένδειξη «επείγον»,μαζί με άλλα δείγματα,γεγονός για το οποίο ο υπουργός Υγείας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.
Ακόμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας,σύντομα θα πιστοποιηθούν κι άλλα κέντρα στην Ελλάδα,όπου θα ελέγχονται τα δείγματα για τον ιό,καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο πιστοποιημένα,το Παστέρ και της Θεσσαλονίκης.
Βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Αφού παρουσίασε τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της γρίπης,ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο θα μπουν σε εφημερία και ιδιώτες γιατροί,οι οποίοι θα κάνουν μόνο διάγνωση.Επίσης,ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συναντηθεί με τους φαρμακοποιούς,προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Έντονη η απάντηση Αβραμόπουλου στο ΠΑΣΟΚ
Εξαπέλυσε πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ,κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.Από το στόχαστρο δεν ξέφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου,τον οποίο κατηγόρησε ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους.Παράλληλα κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους,οι οποίοι τον οδηγούν, όπως είπε,σε ολισθηρό δρόμο.
Υπάρχει πολύ καλή και συνεχής συνεργασία κράτους-επιστημονικών φορέων και κομμάτων. Σταματήστε,λοιπόν,να σπέρνετε την ανησυχία, τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας»,τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.
Το ΠΑΣΟΚ,δια των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης και για έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και τόνισε την ανάγκη ενιαίου κέντρου πληροφόρησης.Επίσης πρότειναν να οργανωθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμα και στα πανεπιστημιακά,μονάδες ελέγχου,ώστε να γίνονται γρήγορα οι εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: