Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ανακάλυψαν ψηφιδωτό εξαπτέρυγο άγγελο στην Αγία Σοφία

Ένα ψηφιδωτό εξαπτέρυγου αγγέλου διαστάσεων 1.5 x 1 μέτρο,το οποίο ήταν επί αιώνες καλυμμένο από σοβά,έφεραν στο φως οι συντηρητές σε έναν από τους τρούλους του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το μωσαϊκό εντοπίστηκε τυχαία κατά τις εργασίες αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά τον 9ο ή 14ο αιώνα,ενώ θα ακολουθήσουν μελέτες των μελών του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας προκειμένου να καθοριστεί η πραγματική του ηλικία.
Το ψηφιδωτό,που παρέμεινε καλυμμένο από την εποχή που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί,είχαν ανακαλύψει δύο Ελβετοί συντηρητές στα μέσα του 19ου αιώνα,αλλά ο Σουλτάνος τους έδωσε εντολή να το καλύψουν ξανά!Ο αρχιτέκτονας Gaspare Fossati,που είχε διενεργήσει τις εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας την περίοδο 1847-1849,και ο αδερφός του πήραν την εντολή και το κάλυψαν ξανά με γύψο και τοποθέτησαν μεταλλικές μάσκες.Ωστόσο,οι φωτογραφίες που είχαν τραβήξει τότε αποτελούσαν έως σήμερα τη μοναδική πηγή απόδειξης της ύπαρξής του.Ήρθε πλέον ο καιρός να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε το μοναδικό αυτό αριστούργημα.
«Η απεικόνιση του σεραφείμ έχει διατηρηθεί πάρα πολύ καλά,χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη ζημιά από την κάλυψή του»,δήλωσαν οι συντηρητές της Αγίας Σοφίας.
Ένας δεύτερος εξαπτέρυγος άγγελος,που είχε καλυφθεί κατά το παρελθόν,θα αποκαλυφθεί, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Οι ειδικοί θα εργαστούν τώρα προκειμένου να φέρουν στο φως και τον δεύτερο άγγελο από τα σεραφείμ, που επίσης παρέμεινε καλυμμένος επί αιώνες.
Οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας δεν θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δουν τον άγγελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: