Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Επικίνδυνα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Για τους μανιώδεις καπνιστές, που δυσκολεύονται να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τσιγάρο,το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε πρώτη φάση έμοιαζε να είναι μία καλή εναλλακτική λύση.Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για ένα όχι και τόσο αθώο υποκατάστατο.Σε εργαστηριακούς ελέγχους,που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων,εντόπισε καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν την τοξική ουσία διαιθυλινική γλυκόλη,που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες,όπως οι νιτροζαμίνες.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές,που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θαλάμους με νικοτίνη,αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά.Πωλούνται σε φαρμακεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αλλά και μέσω του διαδικτύου.Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις,όπως βανίλια,σοκολάτα και μέντα,προκειμένου να είναι ελκυστικά ειδικά για τους νέους καταναλωτές.
Οι συσκευές αυτές αντίθετα με τα κανονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης,δεν αναγράφουν στη συσκευασία τους προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής η περιεκτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες.
H Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων ανέλυσε 19 τύπους τσιγάρων από δύο αμερικανικές εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στην Αμερική,κατασκευάζονται όμως στην Κίνα.Στα μισά από αυτά βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες ενώ σε αρκετά εντοπίστηκαν και χαμηλά επίπεδα νικοτίνης παρά την ένδειξη ότι δεν περιέχουν νικοτίνη.
Τον προβληματισμό της για την επικινδυνότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξέφρασε και η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία,καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών εξέδωσαν ανακοινώσεις,με τις οποίες υπερασπίζονται την ασφάλεια των προϊόντων τους,επικαλούμενες ελέγχους στους οποίους έχουν υποβληθεί τα προϊόντα αυτά από ανεξάρτητα εργαστήρια.
Ωστόσο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε ανακλήσεις ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων και στην επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που δε συμμορφώνονται.
Στο μικροσκόπιο όμως και στη χώρα μας μπαίνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) έχει μπει στη διαδικασία αξιολόγησης όλων των δεδομένων,που έχουν προκύψει σχετικά με τις συσκευές αυτές,και επεξεργάζεται υπουργική απόφαση που αφορά τη διακίνηση και την πώλησή τους,η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: