Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Έκθεση – σοκ για τις συντάξεις

Άμεση και τολμηρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ζητά το ΔΝΤ,το οποίο προτείνει την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα,καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία,ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι για να τιθασευθεί το έλλειμμα και να υποχωρήσει κάτω και από το 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει η Συνθήκη του Mάαστριχτ,θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης των δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή των 3,5 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη 4ετία.
Έτσι,το ΔΝΤ προτείνει να υπολογίζεται η σύνταξη με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας,όπως συμβαίνει σήμερα.
Επίσης,συνιστά να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη,να καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους συνταξιούχους (δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα),καθώς και το επίδομα αδείας και να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.
Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες απ'ό,τι στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του,από το 2010 θα αρχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία.Έτσι,οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού θα αυξάνονται ραγδαία για να φτάσουν στο ιλιγγιώδες 15,9% του ΑΕΠ το 2060, έναντι μόλις 4,7% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.,ενώ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 794,8% του ΑΕΠ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: