Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

H Εμπορική και το ΤΤ αλλάζουν άρδην ΧΑ και τραπεζική αγορά

Προς ολική ανατροπή του σκηνικού βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς εξελίσσονται οι διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων στην ελληνική αγορά είναι η Emporiki Bank (την οποία διεκδικούν η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank), αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να εξεταστούν τόσο τα στοιχεία που αφορούν τις επισφάλειες όσο και τα δεδομένα και η ετοιμότητα των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αν και οι όροι της δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Οι αυξημένες επισφάλειες οι οποίες με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου διαμορφώνονται στο 21,3% δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση στην εικόνα των πιστωτικών ιδρυμάτων και η τάση, όπως είναι αναμενόμενο, παραμένει αυξητική για το συγκεκριμένο μέγεθος. Αλλωστε, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προχωρά και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των δανείων. Ο άλλος λόγος είναι πως κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το Μνημόνιο ΙΙ και αποτελούσε σαφέστατη υποχρέωση της χώρας η οποία έπρεπε να έχει ικανοποιηθεί έως το τέλος του περασμένου Μαρτίου.
Καταθέσεις
Το επόμενο στοιχείο που θα διερευνήσει η τρόικα σε σχέση με τις τράπεζες είναι η ροή των καταθέσεων η οποία μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην ανακεφαλαιοποίηση εφόσον οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεχίσουν να ενισχύονται, όπως στην παρούσα φάση.
Εν τω μεταξύ, τα τέσσερα βιώσιμα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα συμμετέχουν στο ελληνικό roadshow στο Λονδίνο, το οποίο θα διεξαχθεί επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.
Οπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, οι ξένοι επενδυτές τουλάχιστον τα μακροπρόθεσμα θεσμικά funds δεν δείχνουν έτοιμα να επανατοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, όμως για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό ενδιαφέρονται γι' αυτές και υποβάλουν ερωτήσεις.
Το θετικό στόρι της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η διαδικασία συγκέντρωσης που εξελίσσεται στον κλάδο είναι τα στοιχεία που τονώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, καθώς η έκθεση της τρόικας δεν είναι έτοιμη, αλλά επίσης και η δόση που αφορά και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν έχει εκταμιευθεί, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν τουλάχιστον παρακινδυνευμένη την όποια τοποθέτηση πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, διάστημα στο οποίο όλα τα παραπάνω θα έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δρομολογηθεί.
Ωστόσο, ο διαγωνισμός της Emporiki Bank που βρίσκεται σε εξέλιξη -και ίσως την άλλη εβδομάδα ολοκληρωθεί- η εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς, και οι επικείμενες εξελίξεις σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι γεγονότα που οι ξένοι παρακολουθούν με απόλυτη προσοχή.
Το κλίμα, όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, δεν έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο, έχει ωστόσο βελτιωθεί σε σχέση με έναν ή πολύ περισσότερο δύο μήνες όταν οι ξένοι δήλωναν ότι απέχουν απολύτως από την οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία στη χώρα. Και τώρα αντιμετωπίζουν χώρα και κλάδο με επιφύλαξη ωστόσο επιθυμούν και πάλι να δουν τα τεκταινόμενα.
Το κλίμα αυτό ωθεί τους τραπεζικούς παράγοντες να διατυπώνουν την άποψη πως το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τους παραπάνω παράγοντες και να δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν σε αυτήν. Προκειμένου κάτι τέτοιο να έχει υλοποιηθεί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει περάσει οριστικά τον κίνδυνο μίας ενδεχόμενης Grexit, καθώς όσο ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός αποκλείεται να έλθουν επενδύσεις στην χώρα και να πεισθούν ιδιωτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν σε έναν κλάδο όπως οι τράπεζες.
Συγκέντρωση
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δείχνουν ταχύτατες. Μετά την απόκτηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς, οι επιβεβαιωμένες συζητήσεις της δεύτερης με τη Geniki Bank και τον διαγωνισμό της Emporiki Bank που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύντομα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το τι θα γίνει σχετικά με το Τ.Τ. Ο τρόπος που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση του Τ.Τ. θα σηματοδοτήσει και το ενδιαφέρον των επενδυτών που θα υπάρξει όσον αφορά το πιστωτικό ίδρυμα.
Πολύ σύντομα, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο κύκλος συζητήσεων και για τις λοιπές μικρότερες τράπεζες, ξένες και ελληνικές, οι οποίες και αυτές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις λένε πως ο πρώτος γύρος συγχώνευσης των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο το πολύ έως το Νοέμβριο. Αφού ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εκτίμηση παραμένει πως στη συνέχεια είναι πιθανό να ξεκινήσει και ένας νέος γύρος συγκέντρωσης με τους πιο ισχυρούς να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: