Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Απειλή στάσης πληρωμών σε Δήμους σε ΟΤΑ

ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών, βρίσκεται πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού 14 δήμοι της χώρας δεν έχουν καταθέσει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα απαιτούμενα ποσά για τις μισθοδοσίες του α' 15νθημέρου Σεπτεμβρίου.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ενώ χιλιάδες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης «από αυτό αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι αν δεν πληρωθούμε θα πάμε σε στάση πληρωμών».
Σημειώνεται ότι υπάρχει πάγια υποχρέωση των δημοτικών αρχών να έχουν κατατεθειμένους στην Ενιαία Αρχή μισθούς διμήνου -υποχρέωση που ήδη δεν τηρείται από μεγάλο αριθμό δήμων, αλλά δεν συνιστά πλέον σημαίνον πρόβλημα λόγω της δεινής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πέρα των 14 δήμων, έντονη ήταν η φημολογία μεταξύ των συγκεντρωμένων ότι επιπλέον τέσσερεις δήμοι δεν έχουν καταφέρει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τις μισθοδοσίες. Αλλά δεν υπήρξε σχετική επίσημη ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως συνέβη με την περίπτωση των 14 δήμων.
Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ ότι τη Δευτέρα-Τρίτη θα έχουν φτάσει στα ταμεία των δήμων 35 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Τα χρήματα αυτά αποτελούν τμήμα της δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ. Ο υπ. Εσωτερικών επανέλαβε κατά τη συνάντηση ότι υπάρχει ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού για την απόδοσή τους, ενώ το θέμα συζητά αυτή την ώρα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.
Ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε, επίσης, τους συγκεντρωμένους πως ο υπουργός Εσωτερικών τους διαβεβαίωσε ότι, όταν δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, θα δοθεί προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 814 εκατ. ευρώ περίπου.
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ συναντάται με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών την Τετάρτη και αναμένεται να θέσει το θέμα στο τραπέζι για άμεση εξεύρεση λύσης.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: