Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί χάθηκε η μπάλα

Η μεγάλη ευκαιρία που πρόλαβε να χάσει η κυβέρνηση και οι παρανοήσεις που κινδυνεύουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή; Να αφήσει την κατάσταση, με την διαπραγμάτευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, να «σέρνεται» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί έτσι ευνοεί τις «φωνές αντίστασης» - αληθινές ή υποκριτικές – που ακούγονται ολοένα και πυκνότερα τις τελευταίες ώρες.
Το πρόβλημα με τη σημερινή κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο είναι ότι δεν αξιοποίησε τη μεγάλη ευκαιρία του καλοκαιριού. Τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Όταν όλοι έλειπαν στις παραλίες για τις καλοκαιρινές της διακοπές, μπορούσε: α) να φτιάξει το πακέτο στα μέτρα της τρόικας, β) να συνεννοηθεί μαζί της για τις όποιες αλλαγές απαιτούνται, αθόρυβα και γ) στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Λευκωσίας να κλείσει το θέμα, παίρνοντας το πράσινο φως.
Χάθηκε χρόνος, και μάλιστα πολύτιμος, ο οποίος πλέον πολύ δύσκολα αναπληρώνεται. Κι αυτό το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά στο ΥΠΟΙΚ. Το αντιλαμβάνονται κάθε φορά που είναι να «περάσουν» ένα πραγματικά δύσκολο μέτρο, όπως, για παράδειγμα, αυτό που αφορά στην 6ήμερη εργασία και «κολλάνε». Και χάνουν την ψυχραιμία τους, γιατί ξέρουν ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται περί 6ήμερης εργασίας, αλλά περί της δυνατότητας ένας κλάδος, μετά από συμφωνία εργοδοσίας και εργαζομένων, να δουλέψει 6 ημέρες την εβδομάδα, όταν έχει ανάγκη να το κάνει λόγω υψηλών, υποχρεώσεων και κατόπιν να επιστρέψει στο πενθήμερο, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ωστόσο, στην κοινή γνώμη, αυτό το οποίο έχει περάσει είναι ότι επιστρέφουμε αναφανδόν στην εβδομάδα των 6 εργάσιμων ημερών, η οποία έχει ριχτεί στο πυρ το εξώτερον από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, του τι έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο ειδικότερα, εξαιτίας του ότι άφησε πολύτιμο χρόνο να πάει χαμένος. Κομβικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, όταν το θέμα έρχεται προς συζήτηση, επιμένουν ότι «απλώς δεν προλαβαίνουν». Κι αυτό γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που είχαν και έχουν να κάνουν, παράλληλα.
Αλλά εδώ είναι το άλλο σημείο στο οποίο φαίνεται να «έχουν χάσει την μπάλα». Αυτό το οποίο δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής είναι πως ακόμα και αν μπορούσαν, δεν θα τα κατάφερναν να αντιμετωπίσουν τόσο και τέτοιο φόρτο εργασίας. Και ότι το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν μια αξιολόγηση των προτεραιοτήτων τους, με τη συγκρότηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και τν γρήγορη ψήφιση του, να βρίσκεται στην κορυφή της. Γιατί αυτή η διαδικασία θα άνοιγε το δρόμο για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που θα έλυνε στη συνέχεια πολλά από τα προβλήματα τους. Τόσο απλά …
Ο Τειρεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: