Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς θα ζεσταθείτε (φθηνότερα) τον χειμώνα

Τα ενεργειακά αφιερώματα της ΔΕΘ μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αποκαλύπτοντας την αγωνία των πολιτών για τον χειμώνα που έρχεται. Εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης για να αποφύγετε το τσουχτερό πετρέλαιο - 
Η καινοτομία Oikobox
Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτοξεύεται ακόμη και στα 1,60 ευρώ/λίτρο, μετά την εξίσωση του ΕΦΚ με το κίνησης, και την κυβέρνηση να κάνει πίσω στην παροχή σχετικού επιδόματος (σσ μελετάται, αντ' αυτού, η επιστροφή φόρου με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια) χιλιάδες νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.
Χαρακτηριστικό της αγωνίας των πολιτών είναι το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της 77ης ΔΕΘ οι οποίοι συρρέουν στα εκατοντάδες περίπτερα της Energyland και της Domisis αναζητώντας την οικονομικότερη εναλλακτική λύση θέρμανσης , προκειμένου να «γλιτώσουν» το πετρέλαιο. Σε έναν χώρο 9.000 τμ (από 4.000 πέρσι) πάνω από 120 εκθέτες – αριθμός υπερδιπλάσιος από πέρσι - παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα τα προϊόντα τους και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. «Οι εκθέτες φέτος έχουν μια τρομακτική ποικιλία εναλλακτικών προϊόντων για θέρμανσης μέσω φωτοβολταϊκών, ξύλου, πέλλετ κα. Όπως μας λένε υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον απλό κόσμο, κάτι που φανερώνει την ανάγκη του να βρει την οικονομικότερη λύση για να ζεσταθεί», δηλώνει στη Voria.gr ο Kώστας Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος για τα αφιερώματα Energyland και Domisis.
«Βλέπουμε έναν πανικό και μια αγωνία στον κόσμο, που επισκέπτεται το περίπτερό μας. Εμείς λέμε πως πρέπει οι πολίτες να σκεφθούν ήρεμα και να επιλέξουν την ιδανικότερη λύση για τη θέρμανσή τους. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να υποκατασταθεί το πετρέλαιο και πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή τεχνολογίας», τονίζει ο Λάζαρος Χανταβαρίδης, μηχανολόγος – τεχνικός σύμβουλος στην εταιρεία Οικοενέργεια, η οποία βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο του περιπτέρου 13.
«Μπορεί η φετινή διοργάνωση να θεωρήθηκε από κάποιους φτωχή, ωστόσο είναι πλούσια για τους εκθέτες, καθώς οι επισκέπτες φέτος δεν κάνουν απλώς μια βόλτα, αλλά ψάχνουν συγκεκριμένες λύσεις», αναφέρει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κόσμου, καθώς και για το γεγονός ότι παλαιότεροι πελάτες έκλεισαν φέτος νέες δουλειές.
Η Voria.gr ερεύνησε τις εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης, προκειμένου να αποφύγετε το ιδιαίτερα «τσουχτερό» πετρέλαιο, και σας παρουσιάζει ορισμένες από αυτές:
Λέβητες και σόμπες ξύλου
Το ξύλο αποτελεί ένα προϊόν βιομάζας εύκολα εφαρμόσιμο και μέρος μιας βιομηχανίςα ώριμης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αρκετά οικονομική λύση, καθώς είναι φθηνή η εγκατάσταση του ειδικού λέβητα, ενώ μειώνεται σημαντικά και το κόστος κατανάλωσης σε σχέση με τον λέβητα πετρελαίο.
Χαρακτηριστικά, ενώ για το πετρέλαιο (με την τιμή στο 1 ευρώ/λίτρο) χρειαζόμασταν 3.000 ευρώ για 3.000 λίτρα, στο ξύλο, οι περίπου 10 τόνοι που χρειάζονται για να δώσουν την ίδια απόδοση κοστίζουν μόλις 1.200 ευρώ. Δηλαδή πρόκεται για εξοικονόμηση της τάξης του 60%, ενώ εάν υπολογίσουμε την τιμή του πετρελαίου μετά την εξίσωση του ΕΦΚ, η εξοικονόμηση ξεπερνάει το 80%.
Η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με ξύλο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ και η ισχύς του είναι αρκετή για να ζεστάνει μια μέση κατοικία 80-150 τμ.
Στα αρνητικά είναι ότι απαγορεύεται η χρήση λεβήτων ξύλου εντός των πόλεων. Ακόμη πρόκειται για ένα ρυπογόνο προϊόν βιομάζας, ενώ απαιτείται και ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για τα ξύλα.
Πέλλετ
Το άλλο προϊόν βιομάζας, το πέλλετ, παρότι είναι ακριβότερο από το ξύλο (περίπου στα 250 ευρώ ο τόνος, από 100 ευρώ που κοστίζει ένας τόνος ξύλου), λόγω της αυξημένης ζήτησης, πρόκειται για μια οικονομικότερη και πρακτικότερη πρόταση, καθώς δίνει μεγαλύτερη απόδοση (75%, σε σχέση με 55-60% που δίνει το ξύλο). Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επιτρέπεται η χρήση του εντός του αστικού ιστού, ενώ σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με το ξύλο είναι και οι ρύποι του.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της μέσης κατοικίας (80-150 τμ), η τιμή εγκατάστασης ενός λέβητα που καίει πέλλετ ανέρχεται στα 3.000-4.000 ευρώ, ενώ απαιτεί σχετικά μικρό χώρο αποθήκευσης και παρέχει καλύτερη δυνατότητα υποστήριξης (ενώ για το ξύλο απαιτείται ο εφοδιασμός του λέβητα 2-3 φορές την ημέρα, για το πέλλετ αυτό γίνεται μία φορά στις 10 ημέρες).
Φωτοβολταϊκά
Παρότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει μέχρι και 46% τις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά έχει φέρει πλήγμα στους παραγωγούς, πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχει ωριμάσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αποτελεί μια πρόταση με υψηλή απόδοση, φιλική προς το περιβάλλον, παρέχοντας τη δυνατότητα πλήρους αυτονομίας στην παραγωγή ενέργειας.
Για την εγκατάσταση ενός οικιακού πάνελ φωτοβολταϊκών ισχύος 10kW το κόστος ανέρχεται σε περίπου 20.000-25.000 ευρώ και παρέχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από τη ΔΕΗ, καθώς η αξία του ρεύματος που αποδίδει υπερβαίνει κατά πολύ την αξία της κατανάλωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν 10kW φωτοβολταϊκών ανέρχεται περίπου σε 11.500 με 12.500 kWh ανά έτος.
Η καινοτομία Oikobox της Οικοενέργειας
Η εταιρεία Οικοενέργεια έχει φέρει μια έξυπνη λύση στην αυτονομία ηλεκτρικής ενέργειας, που εξασφαλίζει ηλεκτρική ενέργεια για κάθε περίπτωση.
Πρόκειται για το Oikobox, μία φορητή μονάδα εφεδρικής ενέργειας, που παρέχει αυτονομία ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας τον φωτισμό, την τηλεόραση και το ψυγείο μέχρι διάφορες μικροσυσκευές, ηλεκτρική κουζίνα καθώς και την πλήρη κάλυψη μιας ολόκληρης κατοικίας.

Αποτελείται από σύστημα συσσωρευτών, ρυθμιστή φόρτισης, μετατροπέα ac/dc (inverter), ασφάλειες και λοιπά εξαρτήματα αυτοματισμών, όλα σε ένα κουτί μικρών διαστάσεων, ανάλογα με τις καλυπτόμενες ανάγκες, για ευκολότερη τοποθέτηση και μικρότερη δέσμευση χώρου.
Συνδέεται στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού και αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Oikobox βγαίνει σε επτά μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, και το κόστος του κυμαίνεται στα 1.300 με 25.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ηλιοθερμία μπορούμε να σημειώσουμε και τη λύση του ηλιακού θερμοσίφωνα, που σήμερα αποτελεί την απλούστερη και πιο δημοφιλή ηλιακή συσκευή. Πρόκειται για ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα το οποίο ζεσταίνει νερό, εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία και αποτελεί μία από τις πιο καθαρές και πλέον αποδοτικές συσκευές που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μάλιστα, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, εκτός από την χρήση του για το ζέσταμα του νερού, μπορεί αν χρησιμοποιηθεί και ως μια υποβοηθητική πηγή θέρμανσης. Το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται περίπου σε 5.000 ευρώ και μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση κατανάλωσης της τάξης του 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: