Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ήταν καλό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος

Θυμάστε κάποτε, όταν κυβερνούσε ο Καραμανλής και είχε απέναντί του τα μίντια, που διαμαρτυρόταν για τη στρεβλή εικόνα που παρουσίαζαν και έλεγε ότι παράγουν μια virtual reality;
Πράγματι τα μίντια έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Με τη διαφορά ότι για τον Καραμανλή η εικόνα δεν ήταν virtual, αλλά... real, όπως αποδείχθηκε.
Αντίθετα, στις ημέρες μας η οικονομική δυσπραγία οδηγεί πολλά μέσα ενημέρωσης να συμπεριφέρονται σχεδόν σαν την ΕΡΤ ή ακόμα και αυτοβούλως να παίζουν «χοντρά» στη γραμμή της κυβερνητικής αισιοδοξίας.
Δηλαδή ότι η παρτίδα σώθηκε.
Η γραμμή αυτή βγήκε μετά τις συναντήσεις του Σαμαρά με τη Μέρκελ και τον Ολάντ και καλλιεργεί την εικόνα (αφού και οι ξένοι δεν είπαν κάτι άσχημο δημοσίως) ότι το κλίμα στην Ευρώπη «γυρνάει» για την Ελλάδα, αφού ο Σαμαράς έπεισε τους Γαλλογερμανούς ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Τώρα το πώς θα τα καταφέρει μάλλον το γνωρίζουν μόνο στο Μαξίμου, αφού βέβαια δεν τους ζητήθηκε να το εξηγήσουν κιόλας.
Αυτό όμως δεν απέτρεψε την κυβερνητική γραμμή από το να πατάει όλη την εβδομάδα στην αλλαγή του κλίματος και στη διοχέτευση της αντίληψης ότι την επιμήκυνση την έχουμε στο τσεπάκι και πάμε και γι’ άλλα!
Διόλου τυχαίο που η ΕΡΤ έπαιζε όλο το Σαββατοκύριακο τη δήλωση του επικεφαλής του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ πως υπάρχουν «εμφανείς ενδείξεις ότι η Ελλάδα βαδίζει στον σωστό δρόμο».
Τι κι αν ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην επίλυση της κρίσης και έβαλε ορίζοντα διετίας για την εξισορρόπηση του δημοσίου χρέους. Τι κι αν ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα είναι μια «μοναδική περίπτωση» (για την οποία δηλαδή δεν ξέρουμε τι θα γίνει).
Στην Ελλάδα καλλιεργείται η εντύπωση πως τα πράγματα πάνε καλύτερα...
Με αυτό διαφωνούν ριζικά δύο από τους κυριότερους καθρέπτες μιας οικονομίας: το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
Τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ δείχνουν ότι την εβδομάδα που ακλούθησε τους «θριάμβους» του Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι το χρηματιστήριο δεν είχε το παραμικρό κέρδος. Η εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη των 20 μεγαλύτερων εταιρειών ήταν μόλις +0,08%. Δηλαδή τίποτα. Και αυτό οφείλεται μόνο στην προσδοκία για τη συμφωνία της Εμπορικής.
Από την άλλη πλευρά η άνοδος του 3,5% στα νέα ελληνικά ομόλογα δείχνει να οφείλεται περισσότερο στις επικείμενες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην Ισπανία και την Ιταλία – αναμφίβολα όχι στο ότι κάτι αλλάζει επί τα βελτίω στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτό άλλωστε μας το έχουν «σφυρίξει» ήδη οι αγορές πόσο το πιστεύουν.
Και βέβαια πώς να αλλάξει η κατάσταση όταν, την ώρα που κόβουν τις συντάξεις του κοσμάκη για να βρουν τα 11,5 δισ., περισσότερες από 180.000 φορολογικές υποθέσεις, εκτιμώμενης αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Τις επόμενες ημέρες θα καταρριφθεί ακόμη ένας μύθος. Θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις και θα έρθουν τα χρήματα από τη φορολόγησή τους. Μόνο που θα φανεί ότι ήταν πολύ πιο λίγα και βεβαίως δεν θα λύσουν το πρόβλημα, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν δείχνει πως θέλει να λύσει: τη φοροδιαφυγή.
Νωρίτερα, πάντως, θα υπάρξει και μία καλύτερη ένδειξη για το πόσο καλό είναι το κλίμα, την οποία θα «εισπράξει» ο ίδιος ο Στουρνάρας στην συνάντηση που θα έχει με τον Σόιμπλε.
Ήδη, το «Σπίγκελ», που απηχεί τις απόψεις του υπουργείου Οικονομικών, άσκησε κριτική στην Μέρκελ για «υποχωρητική στάση» έναντι του Σαμαρά.
Οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η μετέπειτα στάση της κ. Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της, όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο RTL, ήταν αδικαιολόγητα χαλαρή προς την Αθήνα.
Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ενόψει της επίσκεψης Στουρνάρα στο Βερολίνο η γερμανική ηγεσία παίζει το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου είτε το κλίμα θα είναι σε κάθε περίπτωση κακό για τον Έλληνα υπουργό.
Γι’ αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να κοπούν τα επικοινωνιακά τερτίπια και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και όχι τη διαχείρισή τους.
Διαφορετικά, όπως δείχνουν όλα – μα όλα – τα στοιχεία, θα προσγειωθούμε απότομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: