Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Καμιά απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης-Αν εξισωθεί ο φόρος η τιμή πάει στο 1,6 ευρώ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθουν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης καθώς και για τον τρόπο ενίσχυσης μεγάλων κατηγοριών φορολογούμενων λόγω των επιπτώσεων του μέτρου αυτού.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να ληφθουν οριστικές αποφάσεις.
Σημειώνεται οτι εξετάζεται η εξίσωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης κάτι που θα οδηγήσει σε τιμή 1,6 ευρώ το λίτρο ( με βάση τα σημερινά δεδομένα) για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να υπάρξει σύστημα επιστροφής φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης για την στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού.
H εξίσωση του ειδικού φορου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καθώς και τα κριτήρια για την ενίσχυση των κατηγοριών του πληθυσμού που θα πληγούν περισσότερο από το μέτρο, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στο τραπέζι της συζήτησης έχει επανέλθει το σενάριο η εξίσωση να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αντικατασταθεί από επιστροφή φόρου που, επίσης, θα γίνεται με βάση εισοδηματικά, ηλικιακά και άλλα κριτήρια.
Και αυτό γιατί στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί δαπάνη για την καταβολή επιδόματος.
Στην περίπτωση που η εξίσωση του φόρου γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα σημερινά δεδομένα όταν θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου θα ανέλθει σε 1, 6 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: