Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε ο "ξάδελφος" των δεινοσαύρων

Ένα πλάσμα, ηλικίας 10 εκατομμυρίων χρόνων περισσότερων από τους «τελευταίους των δεινόσαυρων», που εκτιμάται ότι έζησε στη Γη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες από πανεπιστήμιο του Texas.
Ο Asilisaurus kongwe, σύμφωνα με το BBC, ήταν φυτοφάγος και εκτιμάται πως έζησε κατά το μέσο της Τριασίου περιόδου, γεγονός, που αν ισχύει, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι δεινόσαυροι έζησαν στη Γη από πολύ πιο πριν από όσο πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.
Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Sterling Nesbitt από το πανεπιστήμιο του Texas.
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC : «Τα νέα αυτά ευρήματα, υποδεικνύουν πως οι δεινόσαυροι στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μία από τις πολλές και ξεχωριστές ομάδες ζώων, που έζησαν κατά την Τριάσιο περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των πτερόσαυρων και άλλων ζώων, συγγενών προς τους κροκόδειλους και την οικογένεια του Asilisaurus kongwe».
Ο Dr Randall Irmis από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Utah, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Ο Asilisaurus kongwe είναι προς τους δεινόσαυρους όσο συγγενείς είναι οι χιμπατζήδες προς τους ανθρώπους, κάτι σαν ξαδέλφια δηλαδή».
«Από τη στιγμή που ανακαλύψαμε ένα μέρος του οικογενειακού δέντρου, το άλλο κλαδί του θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στην ίδια περίοδο. Από αυτό συμπεραίνουμε πως πρέπει να υπήρξαν κι άλλοι πρόγονοι των δεινοσαύρων, τους οποίους δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως ο Asilisaurus kongwe δεν είναι ακριβώς όπως περίμεναν ότι θα ήταν «ο ξάδελφος ενός δεινοσαύρου. Ήταν ένα μικρόσωμο, περίεργο πλάσμα, που περπατούσε στα 4 και είχε ράμφος και δόντια φυτοφάγου ζώου».

Asilisaurus kongwe : Το αποτυχημένο πείραμα για να φτιαχτεί ένας δεινόσαυρος

Ο Dr Paul Barrett, παλαιοντολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη των δεινοσαύρων.
«Τα συγκεκριμένα πλάσματα μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους δεινοσαύρους και μας δείχνουν το μεταβατικό στάδιο μεταξύ των πρώιμων ερπετών και των πιο εξελιγμένων δεινοσαύρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο Asilisaurus kongwe δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το αποτυχημένο πείραμα για να φτιαχτεί ένας δεινόσαυρος», υποστήριξε ο Dr Barrett, καθώς τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν πως το είδος στο οποίο ανήκει ο Asilisaurus kongwe εξαφανίστηκε περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνισή τους, ενώ οι δεινόσαυροι, είχαν μεγαλύτερη «επιτυχία», αφού έζησαν στη Γη για περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: