Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Daimler

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Daimler διέταξε τη Μ.Τρίτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίες, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με χρηματισμό από την εταρεία αξιωματούχων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από την εταιρεία για να προτιμάται σε διαγωνισμούς, ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, την διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο Π. Αδάμης θα μελετήσει τα στοιχεία και θα εξακριβώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα των αμερικανικών Αρχών για την εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην έρευνα αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία «λάδωνε» κρατικούς αξιωματούχους σε συνολικά 22 χώρες, κυρίως σε ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Ασία -ανάμεσά τους αναφερόταν και η Ελλάδα.
Με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή έγινε επίσης γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν προκαταρκτική έρευνα και για τη Ferrostaal.

Έρευνα από την Κομισιόν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να διεξάγει έρευνα η Κομισιόν για τις «μίζες» που δόθηκαν στην Ελλάδα για προμήθειες από την Daimler ζήτησε τη Μ.Τρίτη με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Ο ευρωβουλευτής ζήτησε στοιχεία από την Επιτροπή για τους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου στους οποίους συμμετείχε η εταιρία Daimler και για τα έργα που ανέλαβε το χρονικό διάστημα 1998-2008. Ο Νίκος Χουντής καταλήγοντας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με τις γερμανικές αρχές να διεξάγει έρευνα, αν και σε ποιες περιπτώσεις, η εν λόγω εταιρία δωροδόκησε για την ανάληψη έργων του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: