Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ψάρια που κινδυνεύουν από τη "βουλιμία" μας

Τα τελευταία αλιεύματα που έχουν απομείνει στους ωκεανούς βρίσκονται σήμερα… στα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αποκαλύπτει η κόκκινη λίστα της Greenpeace για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η λίστα φέρνει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των πληθυσμών και τον τρόπο αλιείας των ψαριών και των θαλασσινών.
Σύμφωνα με τη λίστα το 75% των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς είναι υπεραλιευμένα και απειλούνται άμεσα, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ψάρια, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος, με τους πληθυσμούς τους να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 90%.
Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα τα ψάρια και τα θαλασσινά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τις θάλασσες και συνακόλουθα από το πιάτο μας.
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης και των τελευταίων ιχθυοπληθυσμών λόγω της υπεραλίευσης και των καταστροφικών μεθόδων αλιείας, η Greenpeace επιδιώκει να αναδείξει τους κινδύνους της μη βιώσιμης αλιείας και να τονίσει την ανάγκη προώθησης βιώσιμων αλιευτικών μεθόδων για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.
Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και τα σούπερ μάρκετ, θεσπίζοντας πολιτικές προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που αγοράζουν. Το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει ήδη αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
«Αν συνεχίσουμε να λεηλατούμε τους ωκεανούς, σύντομα στις θάλασσες δε θα έχει μείνει ούτε λέπι και τα μόνα θαλασσινά που θα έχουν απομείνει για να καταναλώσουμε θα είναι οι τσούχτρες», δηλώνει η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
«Η προστασία της θάλασσας περνάει και από το πιάτο μας. Για να μπορούμε όλοι να κάνουμε υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές, πρέπει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίσουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά που διαθέτουν έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο».
Τα περισσότερα από τα αλιεύματα που καταναλώνουμε σήμερα προέρχονται από αλιευτικούς στόλους ανεπτυγμένων χωρών που κυνηγούν τα τελευταία κοπάδια ψαριών στις ανοιχτές θάλασσες με υπερσύγχρονες μεθόδους εντοπισμού, αλλά και στα χωρικά ύδατα παράκτιων και νησιωτικών κρατών. Η πρακτική αυτή επηρεάζει αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που βασίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία.
Από την άλλη πλευρά ούτε και οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν λύση στα προβλήματα των ωκεανών με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, αφού επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις θάλασσες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Η πρόταση της Greenpeace είναι να υιοθετήσουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ μία πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων, που θα βασίζεται στους άξονες:
Απόσυρση των χειρότερων: απόσυρση από τα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο, ξεκινώντας από την άμεση απόσυρση των ειδών που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα της Greenpeace. Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα ως αποτέλεσμα της κατάστασης των πληθυσμών τους και των συνεπειών στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλίευσή τους.
Υποστήριξη των καλύτερων: αύξηση της γκάμας των βιώσιμων αλιευμάτων που διατίθενται προς πώληση και προώθησή τους στα καταστήματα, την ηλεκτρονική σελίδα και σε ενημερωτικά – προωθητικά έντυπα της εταιρίας.
Βελτίωση των υπόλοιπων: συνεργασία με τους προμηθευτές για την προμήθεια αλιευμάτων αποκλειστικά από τους πιο υγιείς πληθυσμούς, συνεργασία με την αλιευτική βιομηχανία και με επιστήμονες για τη βιωσιμότητα των αλιευτικών τεχνικών και απόρριψη αγοράς αλιευμάτων από προμηθευτές που δε βελτιώνουν τις μεθόδους τους.

Η κόκκινη λίστα της Greenpeace

Τα είδη που περιλαμβάνονται στη λίστα της Greenpeace «Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο» είναι ο τόνος, ο ξιφίας, η γλώσσα, το κοκκινόψαρο, ο σολομός, οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο γλαυκός ή γαλέος (γαλάζιος καρχαρίας).
Για να προστατευτούν αυτά τα είδη, όπως και ο θαλάσσιος πλούτος στο σύνολό του, είναι απαραίτητη σύμφωνα με την Greenpeace η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, που θα δώσει στους ιχθυοπληθυσμούς την ευκαιρία να αποκατασταθούν. Επιπλέον στις περιοχές εκτός των θαλάσσιων καταφυγίων, η εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων πρέπει να είναι βιώσιμη, ώστε να διασφαλίζεται ο θαλάσσιος πλούτος.
Η Greenpeace έχει έρθει σε επικοινωνία με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ζητώντας να εφαρμόσουν σχετική πολιτική. Οι πολιτικές των σούπερ μάρκετ θα αξιολογηθούν και θα δημοσιευτούν με τη μορφή κατάταξης. Εθελοντές της Greenpeace θα βρεθούν τις επόμενες βδομάδες έξω από υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τη βιώσιμη αλιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: