Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Οι άνδρες αρρωσταίνουν συχνότερα...

Οι άνδρες αρρωσταίνουν πιο εύκολα απ’ ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, και μάλιστια πιο βαριά και για περισσότερο χρόνο.
Είναι γενικός κανόνας ότι οι άνδρες είναι αρρωστοφοβικοί, και συχνά μετατρέπουν στο μυαλό τους ένα απλό συνάχι σε γρίπη μέχρι θανάτου και έναν απλό πονοκέφαλο σε πέντε απανωτά εγκεφαλικά!
Κι όμως.
Δεν είμαστε τόσο τρελοί, γιατί πια οι επιστήμονες κατάλαβαν πως όταν οι άνδρες αρρωσταίνουν, συνήθως περνούν την ασθένεια πιο βαριά από τις γυναίκες και υποφέρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής των ανδρών έχει συντελέσει σε αυτό το γεγονός, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ασθενούν συχνότερα αλλά υποφέρουν και σοβαρότερα από αυτές τις ασθένειες.
Η ομάδα του Πανεπιστήμιου του Cambridge που διεξήγαγε την έρευνα, κατάφερε να σχεδιάσει μαθηματικό μοντέλο με διάφορα χαρακτηριστικά των ανδρών και των γυναικών, και συνειδητοποιήσαν πως ο πιο «περιπετειώδης» τρόπος ζωής των ανδρών τους εκθέτει περισσότερο σε αρρώστιες, και παραδόξως μειώνει τις αντοχές του οργανισμού αντί να τους ενισχύει.
Πρωτεύοντα ρόλο όμως διαδραματίζουν οι ορμόνες και η κατασκευή του ανοσοποιητικού συστήματος στους άνδρες, αλλά η «κατασκευαστική αδυναμία» ενισχύεται και από απλά «επικίνδυνα» πράγματα. Ένα απλό παράδειγμα: Όταν κυκλοφορούν με καλοκαιρινά ρούχα το χειμώνα.
Αντίθετα οι γυναίκες, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό και το ενισχύουν φροντίζοντας καθημερινά την υγεία τους και τον εαυτό τους.
Και επιπλέον όταν συνήθως ξεσπά μια ασθένεια, οι γυναίκες τρέχουν στους γιατρούς από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με τους άνδρες που περιμένουν να φτάσει στο απροχώρητο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: