Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πρόγονοι των σκύλων οι λύκοι της Μ. Ανατολής

Ανατρέποντας την επικρατέστερη θεωρία ότι σκύλος προήλθε από την Ασία ή την Ευρώπη, μεγάλη γενετική μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι όλες οι σημερινές ράτσες των συμπαθέστατων τετραπόδων κατάγονται από τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής, εκεί όπου πιθανώς εξημερώθηκε και η γάτα.
Οι περισσότερες ράτσες σκύλων δεν εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με τους άγριους λύκους, στην πραγματικότητα όμως ανήκουν ακόμα και σήμερα στο ίδιο είδος, με την επιστημονική ονομασία Canis Lupus.
H νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», βασίστηκε σε γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε 900 σκύλους από 85 καθαρόαιμες ράτσες και 200 άγριους λύκους από όλο τον κόσμο (θεωρείται πιο αξιόπιστη καθώς εξέτασε 48 χιλιάδες δείκτες σε ολόκληρο το γονιδίωμα των σκύλων και των λύκων).
«Τα σκυλιά φαίνεται να μοιράζονται περισσότερη γενετική ομοιότητα με τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον πληθυσμό λύκων στον κόσμο», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Ουέιν, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Τα ευρήματα
Οι νέες γενετικές ενδείξεις έρχονται σε συμφωνία με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που χρονολογούνται γύρω στα 13 χιλιάδες χρόνια, λίγο νωρίτερα από την εφεύρεση της γεωργίας. Οι πρώτοι άνθρωποι που εξημέρωσαν τον λύκο ήταν πιθανώς κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τους οποίους ακολουθούσαν αγέλες λύκων σε αναζήτηση τροφής.
Η εξημέρωση της γάτας πιθανώς στην ίδια περιοχή, ακολούθησε όταν οι άνθρωποι της Εύφορης Ημισελήνου έμαθαν να καλλιεργούν τη Γη και χρειάζονταν το αιλουροειδές για να προστατεύσουν τις σοδειές από τα τρωκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: