Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Ξένοι» στην άθληση οι Ελληνες

Ξένο στους Νεοέλληνες αποδεικνύεται το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόλις το 3% των συμπατριωτών μας δήλωσαν σε ευρωδημοσκόπηση της Κομισιόν (Ευρωβαρόμετρο) ότι αθλούνται «τακτικά».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωβαρόμετρου, μόλις το 15% των Ελλήνων δηλώνει ότι αθλείται «κάπως συχνά», το 15% «σπάνια» και το 67% «ποτέ». Τις ίδιες αντιαθλητικές επιδόσεις εμφανίζουν μαζί με τους Ελληνες και οι Βούλγαροι και οι Ιταλοί (μόλις 3% και αυτοί που αθλούνται «τακτικά»).
Πιο κάτω από τους Ελληνες, αλλά πάντως με υψηλά κι αυτοί ποσοστά, είναι οι Βούλγαροι (58%), οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί (55%). Αντίθετα, εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που δεν αθλούνται «ποτέ» στη Σουηδία (6%), στη Φιλανδία (7%) και στη Δανία (18%), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος των μη αθλουμένων είναι της τάξης του 39%.
Από το 3% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αθλούνται «τακτικά» και το 15% που αθλείται «κάπως συχνά», το 60% (μέσος κοινοτικός όρος 31%) επιλέγει ως τόπο άσκησης το σπίτι, το σχολείο ή τον χώρο εργασίας, το 27% επιλέγει ένα πάρκο (κοινοτ. μέσος όρος 48%), ενώ το 13% προτιμά το γυμναστήριο (κοινοτ. μέσ. όρος 11%).
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 13% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι μέλη γυμναστηρίου, αθλητικού συλλόγου ή συλλόγου που προσφέρει τη δυνατότητα άθλησης, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι της τάξης του 25%.
Ως κύριο λόγο που εμποδίζει την άθλησή τους οι Ελληνες προβάλλουν σε ποσοστό 51% την έλλειψη χρόνου, επιχείρημα που επικαλείται το 45% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: