Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Daimler: Κατηγορίες για δωροδοκία σε 22 χώρες

Ελληνικές αποχρώσεις φαίνεται πως έχει το σκάνδαλο δωροδοκίας της Daimler, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται να έχει δωροδοκήσει και έλληνες αξιωματούχους.
Η εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και, μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Mercedes - Benz, κατηγορείται ότι δωροδόκησε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία 1998 -2008, αξιωματούχους 22 χωρών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών η επιχείρηση «ήταν αναμεμειγμένη σε μία μακρόχρονη πρακτική δωροδοκιών» προκειμένου να εξασφαλίζει συμφωνίες στη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τουλάχιστον άλλες 6 χώρες μεταξύ 1998 και 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι δωροδοκίες στην Ελλάδα αφορούν την αγορά 6.500 στρατιωτικών τζιπ.
Όπως αναφέρει το BBC, τα χρήματα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είχαν ως στόχο να πείσουν τις κυβερνήσεις των ξένων κρατών να υπογράψουν συμφωνίες για αγορές οχημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Για την υπόθεση έχει επιληφθεί τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το χρηματιστήριο και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την 1η Απριλίου.
Από την πλευρά της, η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να συμβιβάσει τη δίωξη των αμερικανικών αρχών για δωροδοκία με την καταβολή 185 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Yπενθυμίζεται ότι πέραν της υπόθεσης Siemens αναταράξεις στη χώρα μας προκάλεσε πέρυσι και η υπόθεση της γερμανικής βιομηχανίας βαρέων οχημάτων ΜΑΝ την οποία πρόβαλαν από την πρώτη στιγμή ο ΣΚΑΪ και η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: