Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο δίδυμος αδερφός του Ιησού

Όταν το 1995 το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ηis Dark Side», Golden Compass, μπήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ο συγγραφέας Philip Pullman έγινε άλλος ένας «βλάσφημος» του Καθολικισμού, ξεσηκώνοντας το Βατικανό, αλλά και πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.
Στην διάσημη πια τριλογία του, ο Pullman απεικόνισε την Εκκλησία ως πυρήνα διαφθοράς, που δολοφονεί κάθε ίχνος ανθρωπιάς και δημιουργικότητας, ενώ ο Θεός ήταν ένας ανήμπορος και φιλάσθενος παππούς, αδύναμος για να κάνει το οτιδήποτε. Και όλα αυτά, μέσα σε μια ιστορία που δείχνει παιδική, αλλά κατά βάθος είναι ενήλικη.
Τότε, η Καθολική Εκκλησία είχε καταδικάσει το βιβλίο όπως και τα υπόλοιπα δύο που ακολούθησαν, ενώ το θέμα είχε φτάσει στο Συμβούλιο του Βατικανού όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο… αφορισμού του.
Αυτή τη φορά, ο Pullman «γδύνει» την ιστορία του από οποιοδήποτε στοιχείο παιδικής φαντασίας και πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο ψαχνό: Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε μόνος του, αλλά με έναν δίδυμο αδερφό, το alter ego του, παρασέρνοντας τον σε ακολασίες και προδίδοντας τον αργότερα στις Ρωμαϊκές αρχές της Ιερουσαλήμ.
Χρησιμοποιώντας τα 4 ευαγγέλια για πηγή έμπνευσης, ο Pullman αναφέρεται στην «αφελή» νεαρά με το όνομα Μαρία, που γέννησε τα δίδυμα, μετά από μια μυστηριώδη επίσκεψη ενός αγνώστου που της είπε ότι είναι άγγελος.
Ο Ιησούς ήταν πάντα ευθύς, ειλικρινής και καλόψυχος , σε αντίθεση με τον μυστικοπαθή, ψυχρό υπολογιστή και ανήθικο Χριστό.
Σε ένα σημείο του μυθιστορήματος, ο Ιησούς καταδικάζει απερίφραστα την ιδέα της δημιουργίας ενός οργανωμένου εκκλησιαστικού σώματος, προφητεύοντας ότι «οι επικεφαλείς της εκκλησίας θα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα, βάζοντας τους να αντιμάχονται ανθρώπους άλλων θρησκειών, προκαλώντας δεινά στον κόσμο».
Ο ίδιος ο συγγραφέας δεν δηλώνει άθεος. Δηλώνει απλώς ότι η Εκκλησία ως μόρφωμα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Να αποκηρύξει κάθε ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, έχοντας έναν και μόνο σκοπό, το προσωπικό όφελος των μελών του.
Το καινούριο του βιβλίο με τίτλο: «Ο καλός Ιησούς και ο αχρείος Χριστός» κυκλοφορεί από την Μεγάλη Τετάρτη στα βιβλιοπωλεία της Μεγάλης Βρετανίας και ο ίδιος ανυπομονεί για τα καινούρια «γράμματα»:
«Όπως και στα προηγούμενα βιβλία, έτσι και τώρα περιμένω με ανυπομονησία τα καινούρια γράμματα μίσους και στενομυαλιάς» λέει αστειευόμενος στη Guardian ο συγγραφέας Philip Pullman

Δεν υπάρχουν σχόλια: