Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

«Βουβή» η απειλή της φλεβικής ανεπάρκειας στα κάτω άκρα

Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω ακρών είναι γένους θηλυκού! Πέντε στους δέκα Έλληνες - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των άκρων, χωρίς, όμως, να το γνωρίζουν, καθώς η νόσος - στα αρχικά στάδια - δεν δημιουργεί ανησυχητικά συμπτώματα. Η μόνο ένδειξη του προβλήματος που υποβόσκει είναι ο σχηματισμός ευρυαγγειών στην περιοχή του αστράγαλου και ένα αίσθημα βάρους ή καψίματος στα πόδια, συμπτώματα που οι περισσότεροι από τους ασθενείς αποδίδουν στην ορθοστασία και στην κούραση.
Σήμερα ωστόσο οι γιατροί έχουν στα χέρια τους μια ολοκληρωμένη θεραπεία για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. Πρόκειται για το δροσιστικό τζελ τοπικής χρήσης Antistax με φλεβοτονική δράση που περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή από σταφύλι και ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα, όπως εξήγησε ο αγγειολόγος παθολόγος Ευάγγελος Δημακάκος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Η ολοκληρωμένη φαρμακευτική λύση για την φλεβική ανεπάρκεια περιλαμβάνει και συμπλήρωμα διατροφής Antistax που περιέχει τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή του σταφυλιού και χορηγείται για μίνιμουμ θεραπεία ενός μήνα.
Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην φλεβική ανεπάρκεια των άκρων γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι εγκυμοσύνες, η χρόνια λήψη αντισυλληπτικού χαπιού και τα λάθος υποδήματα. Σε ό, τι αφορά το τελευταίο, επιβαρυντικά λειτουργούν τόσο τα ψηλοτάκουνα όσο και τα επίπεδα (φλατ) παπούτσια, ενώ, αντίθετα, βοηθούν τα παπούτσια που έχουν λίγο τακουνάκι.
«Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση όπου το αίμα “λιμνάζει” στα πόδια γιατί δεν ανεβαίνει όπως θα 'πρεπε προς την καρδιά», εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ο γενικός ιατρός Ευστάθιος Σκλήρος: «Εκτός από τις μικρές ευρυαγγείες που εμφανίζονται στο αστράγαλο παρουσιάζεται μαζί με το κάψιμο και το βάρος και οίδημα. Στη συνέχεια ακολουθούν οι κιρσοί. Σε προχωρημένα στάδια το δέρμα μελανιάζει, οι φλέβες γίνονται ανάγλυφες και σχηματίζονται ανοιχτά ή κλειστά έλκη ( πληγές). Το πρόβλημα λόγω του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής είναι τόσο συχνό που μόνο ένας άνθρωπος τους δέκα δεν υποφέρει από αυτό».
Η φλεβική ανεπάρκεια απαιτεί, επιπλέον, μεγάλη προσοχή στη ζέστη, την ηλιοθεραπεία, στα spa ή τα θερμά λουτρά γιατί η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει περισσότερο αίμα στα πόδια και μετά να δυσκολεύει η ανοδική του πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: