Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η ταυτοποίηση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων και η εξέταση της ίριδας του ματιού, είναι οι πλέον ασφαλείς και δοκιμασμένες μέθοδοι, για την αναγνώριση προσώπων. Μία νέα έρευνα ωστόσο, από πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, έρχεται να προσθέσει στις μεθόδους αυτές, την εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα.. της μύτης.Σύμφωνα με το BBC, στο βρετανικό πανεπιστήμιο Bath, ερευνητές εξέτασαν με τρισδιάστατα μέσα 40 μύτες, τις οποίες και κατηγοριοποίησαν κρίνοντας βάσει της άκρης, του προφίλ τους και της απόστασης μεταξύ των ματιών.
Κατέληξαν σε 6 τύπους μύτης : τη ρωμαϊκή, την ελληνική, τη «γερακίσια», την πλακουτσωτή και την ανασηκωμένη.
Σύμφωνα με τους ίδιους, από τη στιγμή που η μύτη δεν κρύβεται, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση κάποιου προσώπου.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν πως οι μύτες δεν έχουν τύχει της προσοχής που τους αξίζει στη Βιομετρία και στη μελέτη μεθόδων, για την αναγνώριση ανθρώπινων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων.
«Οι μύτες είναι από τα πλέον εμφανή χαρακτηριστικά του προσώπου, κι όμως η χρησιμότητά τους στη Βιομετρία είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε ο Dr Adrian Evans από το πανεπιστήμιο του Bath.
«Τα αυτιά έχουν τύχει προσεκτικότερης μελέτης, τα μάτια επίσης, οι μύτες όμως είναι παραμελημένες», τόνισε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι μελετητές χρησιμοποίησαν το PhotoFace, έναν τρισδιάστατο σαρωτή, κατασκευασμένο στο πανεπιστήμιο του Bristol.
«Η δουλειά μας, που βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, δε συγκρίνεται προς το παρόν με τις μεθόδους για την αναγνώριση της ίριδας του ματιού, ωστόσο η μύτη έχει προοπτικές», υπογράμμισε ο Dr Evans.
«Οι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τα αυτιά τους με τα μαλλιά τους ή να ξεγελάσουν κάποιον, φορώντας γυαλιά. Εννοείται πως μπορεί να έχεις σπασμένη μύτη ή να τοποθετήσεις μία ψεύτικη ή ακόμη να υποβληθείς σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο το να κάνεις πλαστική για να αλλάξεις την ταυτότητά σου και μόνο είναι αρκετά σπάνιο», είπε ο ίδιος και προσέθεσε :
«Οι ίριδες των ματιών είναι πράγματι πολύ δυνατό σημείο για να αναγνωρίσει κανείς έναν άνθρωπο, ωστόσο, είναι επίσης δυνατό μη χρήση ειδικών σταγόνων να τις αλλάξεις δραματικά».
Οι ερευνητές, για τις ανάγκες της μελέτης, εξέτασαν 40 μύτες, ενώ τα δεδομένα επεκτάθηκαν σε 160 για περαιτέρω τεστ, ώστε να φανεί κατά πόσο με βάση τα ευρήματα της μελέτης, μπορεί ένας άνθρωπος να αναγνωριστεί μέσα από ένα πλήθος και να ξεχωρίσει μεταξύ συγγενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου