Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πολεμικό ανακοινωθέν

«Ανησυχούμε για τον 14ο μισθό τη στιγμή που ίσως να μην μπορούμε να πληρώσουμε τον 5ο και τον 6ο ή και τη σύνταξη». Η αποστροφή του πρωθυπουργού, στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προϊδέασε για τα μέτρα που πρόκειται να εξαγγελθούν την Τετάρτη και που θα εισάγουν τη χώρα σε μία παρατεταμένη λιτότητα πολλών ετών.
Το ύφος και η ουσία της προειδοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου δεν αφήνουν περιθώρια εκτιμήσεων και σχολίων. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αντέδρασαν, αν και το κόμμα και τα στελέχη του αντιλαμβάνονται πως η «μέγγενη» έχει για τα καλά κλείσει και πως το πολιτικό μέλλον είναι άδηλο.
Το κλίμα που επέβαλε εξαρχής ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ήταν πολεμικό. Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου ως προς τα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας».
Για να διατηρήσει ένα προφίλ δίκαιας αντιμετώπισης των πολιτών, ο κ. Παπανδρέου κήρυξε στην ομιλία του και τον πόλεμο εναντίον εκείνων που πλούτισαν σε βάρος του κράτους και του Δημοσίου. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε εναντίον των φοροφυγάδων πλουσίων και κατεχόντων ήταν σκληρές. Αυτά ως προς τις δημόσιες δηλώσεις. Διότι τα μέτρα που πρόκειται να εξαγγελθούν, όσο και εκείνα που προετοιμάζονται ως τρίτο κύμα, περί τα τέλη Μαΐου, προσανατολίζονται σχεδόν αποκλειστικά προς τα μικρά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και οι περικοπές επιδομάτων και των θεσμοποιημένων μέτρων, μείον 50% του δώρου των Χριστουγέννων, 50% του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος διακοπών, ως προς το Δημόσιο προς το παρόν, πλήττουν κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς και πιο συγκεκριμένα τις 600.000 δημοσίων υπαλλήλων και, ενδεχομένως, και άλλες 200.000 υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες ελεγχόμενες από το Δημόσιο.
Ο ίδιος ο Όλι Ρεν, συζητώντας με τον πρωθυπουργό, απέδειξε με το νι και με το σίγμα στον κ. Παπανδρέου πως, μεταξύ 2007 και 2009, το κόστος της λειτουργίας του κράτους αυξήθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό αστρονομικό.
Την Τετάρτη το πρωί, συγκαλείται εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει συλλογικά τα μέτρα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενημέρωση των πολιτών από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή. Οι ανακοινώσεις αναμένονται γύρω στις 14:00. Την Παρασκευή, ο κ Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο για μία σφαιρική συζήτηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μετά τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου θα εισπράξει μία ρητή πολιτική στήριξη αλλά και τη διαβεβαίωση πως, αν χρειαστεί, θα υπάρξει και οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη. Στη συζήτηση θα τεθούν και πάλι τα θέματα των εξοπλισμών και των ιδιαίτερων οικονομικών σχέσεων, σχέσεων εξάρτησης, με τη Γερμανία. Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου δεν θα εγκαταλείψει το Βερολίνο με επιταγή ύψους από 22 δισ. έως και 32 δισ. ευρώ, που θεωρητικά θα ήταν το δάνειο της ΕΕ προς την Ελλάδα για να στηριχθεί οικονομικά. Απλά θα έχει κερδίσει, ενδεχομένως, χρόνο, ώστε να μην υπάρξει και άλλη υποβάθμιση από τους Διεθνείς Οίκους της ελληνικής κοινωνίας. Αμέσως μετά, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο όπου εκεί, και πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, θα τεθούν από τον Μπαράκ Ομπάμα όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εθνικά θέματα. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να λάβει και στην Ουάσιγκτον μία δήλωση πολιτικής στήριξης, αλλά έως εκεί. Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, την επίλυση του Σκοπιανού, ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τον προσανατολισμό του Κυπριακού σε τετραμερή διάσκεψη (Ελλάδα – Τουρκία και οι δύο κοινότητες) και τέλος θα απαιτήσουν να αγοραστεί αμερικανικό αμυντικό υλικό.
Ο κ. Παπανδρέου επανειλημμένως τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος απώλειας της εθνικής κυριαρχίας . Ήδη, από την Τέταρτη, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε καθεστώς «τεχνικής κατοχής» από την ΕΕ. Σε λίγους μήνες, θα γίνουν αισθητές και οι αφόρητες πιέσεις στην εξωτερική πολιτική. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου ως απαρχή των δεινών της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, δεν άκουσε τον Όλι Ρεν ούτε και θα πρέπει να έχει πληροφορηθεί λεπτομερώς το πώς εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε έτη. «Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δείξει ανωτερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μία δήλωση που είναι ελάχιστα πολιτική και αποτελεί υπεκφυγή και απολιτική θέση σε μία στιγμή κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι να μην υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, που ενδεχομένως να σύρει τους υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή σε δημόσια πολιτική κατακραυγή.

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ! ευχαριστώ ! ΦΙΙΚΟΤΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
http://snsarfara.blogspot.com/2010/03/ta-nea-mas.html , ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 TA NEA MAS -ειδήσεις σήμερα ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Νο 3* TA NEA MAS
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/03/blog-post.html , Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΓΕΛΙΩΝ *
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/02/1.html , Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010 ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΑΣ ( 1) *
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2010/02/3.html , Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010 ΑΝΕΚΔΟΤΑ Νο 3 *

** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/02/2.html , Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΑΣ - 2 - *